Skriv ut
Dela

Fyra frågor om ALMA-priset

Vi ställde fyra frågor om Astrid Lindgren Memorial Award till bibliotekarien Larry Lempert som varit ordförande i ALMA-juryn.

Larry Lempert, bibliotekarie och tidigare chef för Internationella biblioteket och ordförande för ALMA-juryn. Foto: Stefan Tell.

Vad har ALMA för betydelse i dag för barnlitteraturen?

ALMA-priset ger en lyft blick och uppmärksammar att det finns en världslitteratur inom barnlitteraturen. Priset pekar på att barn i alla länder har rätt och behov av att få läsa och ta del av barnlitteratur från flera håll, och inte bara den inhemska scenen. Priset berättar att barnlitteratur har en egen betydelse och en kvalitet, och lyfter fram de många instanser som arbetar med barnlitteratur – läsfrämjande organisationer, bibliotek med många fler.

Hur går det till når man utser en ALMA-pristagare?

Det finns nominatorer runt om i världen, så i maj och juni kommer nomineringar in via bibliotek, barnboksinstitut, forskningsinstitut med mera. Sedan har juryn ett år på sig. Juryn har tolv medlemmar och ett kansli som hjälper till att bearbeta allt material. Alla nomineringar blir bearbetade. Om en nominering inte hinns med av något skäl, så åternomineras den. Juryn möts en eller ett par dagar varje månad, och det är genom de diskussionerna som ett beslut växer fram.

Bra litteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet.
— Astrid Lindgren

Är det någon tidigare pristagare som du blivit extra glad över?

Helt ärligt, jag har ju haft lyckan att få meddela pristagare, och varje gång har det varit underbart. Meg Rosoff var kul, Philip Pullman som lyfter behovet av böcker för barn, Barbro Lindgren... Den argentinska illustratören Isol (Marisol Misenta) är ett annat exempel på varför det är så kul. Isol var inte så känd i världen, men bland annat genom ALM-priset så är hennes arbete spritt så mycket mer. pristagarnas böcker blir översatta till nya språk och uppmärksammas och når ut. Som Astrid Lindgren själv sa: Bra litteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet.

Vem skulle du vilja se som pristagare i år?

Det är verkligen fullständigt omöjligt att försöka spå en pristagare, och det är det som är så spännande med ALMA, att det inte är förutsägbart. Man går alltid in på nytt inför varje år. Jag har ärligt talat ingen aning om vem som ska få det eller tycker att nån speciell bör få det. Det är en vanlig fråga, »Varför fick inte den eller den det?« Det enda jag har kunnat svar på är att just detta år så fick denna pristagare priset för just dessa anledningar. Men det är alltid roligt och välförtjänt, och sedan är det dags för ännu en nomineringsrunda.

Tack! Var ska du själv ta del av årets utnämning?

Jag är ju i Göteborg, och går antingen till Linnestadens bibliotek, eller till Göteborgs stadsbibliotek. Det ska bli kul!

Till toppen av sidan