Skriv ut
Dela

Nya riktlinjer för skolval

Inför nästa års skolval blir det några förändringar, bland annat byter skolvalet namn till skolansökan.

Eftersom det inte är ett val med given utgång, utan en ansökan om önskad skolplats, byter vi namn från skolval till skolansökan. Det gör det tydligare för vårdnadshavare.

Ny ordning på kriterier för skolplacering

Dessutom ändras ordningen för de kriterier som skolplaceringen baseras på när det finns fler sökande än platser. I dag avgörs placeringen i första hand på syskonförtur och i andra hand på den relativa närhet en elev har till sökt skola. För att följa skollagen blir förhållandet nu det motsatta.

1) Närhetsprincipen med beräkning av den relativa närheten

2) Vårdnadshavares önskemål om förtur för syskon till elever i förskoleklass till och med årskurs 6 under kommande läsår

3) Lottning

Vem ska göra skolansökan?

Nytt för i år är att de elever som går i årskurs 3 eller 4 i en skola som saknar påföljande årskurser gör en skolansökan. Det gäller därmed elever på Ljungbackens, Bo och Klockargårdens skolor.

Precis som tidigare gäller skolansökan också elever som ska börja:

  • Förskoleklass
  • Årskurs 7 om de i dag går i en F-6 skola

Riktlinjerna gäller bara i kommunala skolor eftersom fristående skolor har egna köregler Ansökningsperioden startar i januari nästa år. En första information till de som ska ansöka om skolplats kommer att gå ut i vecka 50.

Mer information

Till toppen av sidan