Skriv ut
Dela

Spännande författarbesök och bokbytardag på Skärsätra skola

Den 3 maj anordnade Skärsätra skolas föräldraförening, SKAFF, för sjunde året i rad Skärsätra läser. Evenemanget syftar till att främja berättande, läsande, skrivande och kreativitet och består av två delar: författarbesök och bokbytardag. I år besöktes skolan av Elias och Agnes Våhlund, teamet bakom den populära bokserien Handbok för superhjältar.

Elias Våhlund och Agnes Våhlund tillsammans med rektor Anna-Lena Bresell (t.v) och representater för Skärsätra skolas föräldraförening

Det är spänd förväntan utanför aulan i Skärsätra skola där eleverna i årskurserna 1-3 väntar på att bli insläppta. Under skolveckan har det varit stort fokus på läsande och skrivande och barnen har fått bekanta sig med huvudfiguren i den populära bokserien Handbok för superhjältar. Nu har det äntligen blivit dags att lyssna till författaren Elias Våhlund och illustratören Agnes Våhlund. Tillsammans har de skapat böckerna om Lisa som blir mobbad, men får superhjältekrafter och tar saken i egna händer.


Hur en superhjälte skapas

När barnen har satt sig och tystnaden lagt sig i aulan, tar Elias och Agnes plats på scenen och börjar berätta om sitt arbete med bokserien. Med stor inlevelse beskriver och visar Elias på storbildsskärm hur processen från idé till färdig bok går till.
Det är han som skriver berättelsen och utifrån manuset skapar sedan Agnes alla bilder, vilket är ett stort och omfattande jobb som tagit lång tid.

Samtidigt som Elias berättar, ger Agnes prov på sina färdigheter i tecknande och det går ett sus genom publiken när hon är klar med sin bild av huvudpersonen Lisa. Många är frågorna om hur Agnes blivit så duktig på att rita, hur lång tid det har tagit att skriva och rita böckerna och hur de kom på berättelsen.

 

 

Första boken tog nästan två år att göra och idén till den föddes efter att Elias dotter under en längre period blivit retad i skolan och inte alls ville prata om det.

– Vi ville skapa en berättelse om hur vi är mot varandra i skolan och vad man kan göra om man blir illa behandlad, förklarar Elias.

Ganska snart leds samtalen in på hur en bra kompis ska vara och vad man ska göra när någon blir mobbad eller far illa. Barnen deltar aktivt och modigt genom att själva berätta om erfarenheter av mobbing.

– Vi är fantastiskt glada att Elias och Agnes Våhlund kunde komma och föreläsa för oss. Vi jobbar ständigt med vårt värdegrundsarbete och temat i böckerna passar så bra in i det arbetet, säger Anna-Lena Bresell, rektor på Skärsätra skola. 


Läsning prioriteras högt

Skärsätra läser är skapat av Skärsätra föräldraförening, SKAFF. Evenemanget syftar till att få barnen mer läsintresserade och främja läsande, berättande, skrivande och kreativitet. Genom åren har skolan fått fina författarbesök och dessutom har tusentals böcker bytt ägare genom bokbytardagen som sker i anslutning till författarbesöket.

– Läsning är högt prioriterat bland lärare, elever och föräldrar på Skärsätra skola och den här traditionen som skapats med har verkligen blivit lyckad, säger Anna-Lena Bresell.

– Genom författarbesöket får barnen lära sig att lyssna, de får god förståelse för hur en författares arbete går till och hur mycket jobb som ligger bakom skapandet av en bok, vilket även passar bra in i vårt arbete med studie- och yrkesvägledning, fortsätter hon.


Uppskattad föreläsning

När Elias sagt sista ordet tackar barnen i kör, applåderar entusiastiskt och stampar i golvet. Många går fram för att få autografer och efteråt beskrivs föreläsningen som bra, rolig och viktig.

– Jag tycker det var bra att Elias pratade om det där med att vara en bra kompis, säger Moa och hennes kompisar Clara och Emelie instämmer innan alla tre springer iväg för att delta i bokbytar-dagen.

Nästa år fortsätter traditionen och går barnen sina första sju skolår i Skärsätra skola blir det många författarmöten och böcker att ta med ut i livet.


Till toppen av sidan