Skriv ut
Dela

Bekämpa alger och havstulpaner giftfritt

Skrovduk, borsttvätt och ultraljud är några giftfria metoder för att hålla båtbotten ren.

Det är inte bara vi människor som gillar båtar utan det gör även alger och snäckor. De sätter sig på båtens undersida med påföljd att båten går långsammare och drar mer bränsle. Att måla båtbotten med giftig färg är en vanlig åtgärd för att hålla skrovet rent. Giftet sprids i vattnet och påverkar djur och växter långt bort från båten.

Prova giftfria metoder i vår

Här är några giftfria alternativ för att hålla alger och havstulpaner borta.

  1. Borsttvätt. Ge din båt en borst- eller högtryckstvätt. På några minuter har du en ren båt utan både djur och alger. Faktum är att det bara tar cirka 15 minuter att borsttvätta en båt som är 20-25 fot. Närmaste båttvätt hittar du på den här webbsidanlänk till annan webbplats.länk till annan webbplats
  2. Handtvätt. Håll koll på när påväxten etablerar sig på båten. Ta själv ett dopp med borsten och skrubba eller lej ut jobbet till ungdomar. Eller drar upp båten på stranden, vilket fungerar bra om du har en mindre båt, och tvätta där. Bor du på östkusten - ta hjälp av Havstulpanvarningenlänk till annan webbplats, en kostnadsfri sms-tjänst för att veta när havstulpanerna är aktiva i just ditt område. Sms:a ”havstulpan start” till 711 20 om du vill anmäla dig.
  3. Ultraljud. Ultraljudsvågor sänds ut längs skrovet och gör att djur inte vill sätta sig fast. Gäller främst för dig med en båt i plast, aluminium eller stål på mellan 20 och 65 fot.
  4. Skrovduk. Kör upp båten på duken när du ställer båten vid din bryggplats. Olika dukar fungerar på olika sätt, vissa gnuggar bort påväxten, medan andra sluter tätt runt båtskrovet och skapar en mörk och syrefattig miljö där varken djur eller alger trivs. Gäller främst för dig med motorbåt med maxlängd 32 fot.
  5. Ta upp båten. Dra upp båten på land eller på en trailer när du inte använder den så inga växter och djur kan fästa vid båten.

Läs mer om tipsen på Båtmiljös webbplats.länk till annan webbplats

Visste du att:

  • I Östersjön sätter sig havstulpanlarverna på skrovet 2–3 gånger per år, oftast i mitten/slutet av juli och i augusti/september.
  • Från början är havstulpanlarver mjuka och lätta att ta bort. Efter några veckor bildas ett hårt kalkskal som blir svårare att få bort ju längre tid det får sitta kvar.
  • Havstulpanerna dör efter cirka fyra dagar i luften.
  • Alger som trivs på båtar behöver solljus, därför växer de nära ytan där du lätt kommer åt dem. När de just har satt sig är de lätta att skrubba bort.

Mer information

Till toppen av sidan