Skriv ut
Dela

Dina matrester blir biogas

En genomsnittlig soppåse består till cirka 40 procent av matavfall. Om matavfallet sorteras ut kan det användas som råvara vid tillverkning av biogas och biogödsel. Biogas används som bränsle till våra sopbilar och bussar på ön.

Filmen visar hur enkelt det är att sortera sitt matavfall.

Det överlägset bästa är så klart att låta maten fylla magen istället för att slänga den. Med bra planering och modet att ta dina lukt- och smaksinnen i bruk minskar du effektivt matsvinnet.

Trots allt blir det en del som är svårt att hitta någon användning för, som t ex skal och annat rens. Det åker självklart raka vägen ner i bruna papperspåsen. Kanske har något legat lite för länge i kylen och då är det inte mycket annat att göra än att låta det gå samma väg.

Du sorterar - vi ansvarar för resten

Ser du bara till att sortera ut matavfallet från övriga sopor så ser vi till att det kommer till användning på allra bästa sätt. När sopbilen hämtat ditt matavfall transporteras det till en biogasanläggning. Där mals maten först ner, för att sedan blandas med vätska till en flytande soppa som brukar kallas för slurry.

Rötning ger biogas

Slurryn får genomgå en s.k. rötningsprocess, då miljontals hungriga mikroorganismer sätter i sig maten som du kastat. Gaserna som frigörs när mikroorganismerna smälter skrovmålet samlas in och förädlas till fordonsgas. 

Och så den viktiga biogödseln

Det material som blir kvar efter rötningen kallas biogödsel. Biogödseln är sprängfylld av näring och mullämnen och sprids på åkrar där ny mat odlas. På så sätt kommer alltså ditt matavfall till nytta på mer än ett sätt. Vi lyfter på hatten och säger TACK FÖR MATEN!

Börja sortera ditt matavfall du också!

Alla som bor på Lidingö har möjlighet att teckna abonnemang för utsortering av matavfall.

Bor du i småhus kan du teckna abonnemang direkt här på webben, eller så kontaktar du kundtjänst.

Bor du i flerbostadshus vänder du dig till din fastighetsägare eller till styrelsen för din bostadsrättsförening.

Vad är matavfall?

Tips för matavfallssorterare

Kontakt
Till toppen av sidan