Skriv ut
Dela

Tips för dig som sorterar matavfall

Här har vi sammanställt våra bästa tips om hur du hanterar ditt kärl och din papperspåse på bästa sätt.

Tips under sommaren

  • Använd gärna dubbla papperspåsar under den varma perioden.
  • Byt påse minst var tredje dag, även om den inte är helt fylld.
  • Ställ kärlet på en skuggig plats.
  • Rengör ditt kärl med jämna mellanrum, gärna någon extra gång på sommaren. Häll i några droppar ättika i kärlet efteråt.

Undvik fukt

  • Använd alltid påshållaren, den håller påsen luftad och torr.
  • Låt blött avfall rinna av i vasken innan det läggs i påsen.
  • Låt kaffesumpen torka till en stund innan du slänger den.
  • Släng hushållspapper och använda servetter med matavfallet, det suger upp en hel del av fukten.
  • Lägg gärna en tidningssida i botten på papperspåsen om du har mycket blött matavfall.
  • Använd dubbla papperspåsar om matavfallet är mycket blött.
  • Fyll aldrig papperspåsen till mer än den streckade linjen så att du kan vika in kanten ordentligt.

Undvik lukt

  • Slå in fiskrens och räkskal i ofärgat hushållspapper innan du slänger det i papperspåsen.
  • Vik ihop papperspåsen noggrant innan du lägger den i avfallskärlet.
  • Ställ kärlet i skugga under de varma sommarmånaderna.
  • Rengör ditt kärl med jämna mellanrum, gärna någon extra gång på sommaren. Häll i några droppar ättika i kärlet efteråt.
  • Täck inte över påsen med lock eller dylikt.

Undvik fastfrusna papperspåsar i kärlet

  • Låt matavfallet rinna av ordentligt i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Använd gärna slaskskrapa.
  • Använd alltid påshållaren som du fick av oss. Den håller påsen luftad och torr.
  • Lägg en tidning i botten på avfallskärlet under vintern.
  • Är din papperspåse fuktig kan du lägga den ute i någon timme innan du lägger den i avfallskärlet.
Till toppen av sidan