Skriv ut
Dela

Provtagning på badplatser

Flicka som hoppar i vattnet

Varje sommar tar miljö- och stadsbyggnadskontoret prover på vattnet vid Lidingös badplatser.

Proverna tas för att kontrollera bakteriehalten i vattnet. Vid provtagningstillfället noteras även vattentemperatur, siktdjup, algblomning eller andra avvikelser, till exempel förekomst av olja.

Provtagningen börjar ett par veckor före midsommar och sträcker sig in i början av september. Kottlasjön och Käppalabadet provtas varannan vecka. Övriga bad, Fågelöudde, Södergarnsbadet, Sandviksbadet provtas en gång per månad. Vid anmärkningar på vattnet tas nya prover inom ett par dagar. Visar provet att vattnet är otjänligt sätts anslag upp vid badplatsen.

Resultaten av provtagningarna kan du läsa på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Breviksbadet tar egna prover varannan vecka under sommaren.

Algblomning

Ibland inträffar algblomning i vattnet. På  Lidingö är det framförallt Kottlasjön som är drabbad av algblomning. Algblomning inträffar där i stort sett varje år.

Vad händer vid algblomning

Algblomning kallas det när växtplankton förökar sig kraftigt under en begränsad tidsperiod. Vanligtvis är det så kallade blå-gröna alger (cyanobakterier) som är orsaken.

Algblomningen beror på goda tillväxtmöjligheterna i sommarens varma och näringsrika vatten. Ibland kan alger utveckla giftiga ämnen, toxiner, som kan vara farliga för människor och djur. När det är kraftig algblomning syns det oftast direkt på vattnet, det blir grumligt eller färgat av av alger, ofta grönt till gulfärgat.

Miljö- och stadsbyggnadskontoret avråder därför alltid från bad vid kraftig algblomning. Information sätts upp vid respektive badplats samt läggs ut på Lidingö stads webbplats.

Symptom

Om du badat i algblommande vatten kan du få symtom som liknar matförgiftning:

  • illamående
  • kräkningar, diarré
  • eventuellt feber
  • ibland även ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen och hudirritationer.

Om du får hud- eller ögonbesvär, eller om du på annat sett mår dåligt bör du kontakta läkare. Vid lindriga besvär kan man avvakta, men barn bör följas upp eftersom det är svårt att veta hur mycket vatten de fått i sig. Om man tror att ens husdjur har druckit vatten från en algsamling bör du genast kontakta veterinär.

Badklåda (Cerkarier)

Hudirritationer kan vara ett tecken på att man varit i kontakt med cerkarier (badklåda). Cerkarier, som är en parasitlarv, finns i sötvattensjöar och är inte synlig för blotta ögat. Den går inte att påvisa genom ett vattenprov. Larven kan av misstag angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Cerkarierna ger upphov till ett snabbt, kliande utslag som kan påminna om myggbett. Utslaget brukar finnas kvar i cirka 1 vecka. Symtomen kan lindras med klådstillande och/eller antiallergiska medel. Den smittar inte mellan personer.

Kontakt

Har du frågor, synpunkter eller vill komma i kontakt?
Kontakta oss via webbenlänk till annan webbplats

Miljö- och stadsbyggnadskontoret
Kundcenter
Tel: 08-731 30 00
Vardagar: 08.30-16.00
E-post: miljo.stadsbyggnad
E-tjänster och blanketterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Till toppen av sidan