Skriv ut
Dela

Storsatsning på ny rodelbana

Lidingö Rodel Club satsar stort och bygger ut sin naturrodelbana i Ekholmsnäsbacken. För att göra den mer snösäker investerar föreningen också i en snökanon.

Ingvar Lindqvist och Michael Törnquist

Ingvar Lindqvist och Michael Törnquist är två av eldsjälarna som sett till att Lidingö får en ny rodelbana.

Banan i Ekholmsnäsbacken byggdes 1981 och är för tillfället den enda naturrodelbanan i Sverige. Lidingö Rodel Club har ungefär 150 medlemmar och det är tack vara några riktiga eldsjälar som den nu kan byggas ut.

Ordförande Ingvar Lindqvist, kassör Gunnar Pettersson och sekreteraren Michael Törnquist har jobbat dygnet runt med banan den senaste veckan.

Breddidrott

Michael är själv en erfaren åkare och har bland annat 11 raka SM-guld och 8 hela världscupssäsonger på meritlistan. Och även om klubben har medlemmar som tävlar internationellt så menar man att naturrodel är en breddidrott som passar alla.

En naturrodelbana är bred och utan issarger, den har en träsarg för att åkarna inte ska åka ut från banan. Topphastigheten på den befintliga banan som är 350 meter lång är 75 kilometer per timme. Den nya banan blir nästan 600 meter lång, den kommer inte att bli snabbare men bättre anpassad för barn och ungdomar med svårare tekniska utmaningar

- Det svåraste med naturrodel är att bromsa på rätt ställen, på den nya banan kommer även världsmästare att behöva göra det, säger Michael Törnquist.

Väderberoende

Naturrodel är väldigt väderberoende och det har inte kunnat genomföras något svensk mästerskap sedan 2010. Men med de nya förutsättningarna vid Ekholmsnäsbacken har klubben ambitionen, förutom att locka fler utövare, att arrangera tävlingar, bland annat juniorvärldscupen och på sikt junior-EM.

- Eftersom det inte finns någon annan bana i Sverige är det vi som kommer att fostra framtidens världselit.

De senaste åren har klubben fått anlägga banan ungefär 4 gånger per vinter. För att den ska vara åkbara i några dagar.

- Men det är det värt när man står där med 15 glada barn i backen.

Lördagen den 10 februari är klubben värd för en deltävling i Snowracer cup. Tävlingen är öppen för alla och det går bra att anmäla sig fram till klockan halv 10 på tävlingsdagen.

Läs mer om Snowracer cuplänk till annan webbplats

Till toppen av sidan