Skriv ut
Dela

Inspiration till integration

Många Lidingöbor har på olika sätt engagerat sig i mottagandet av nyanlända. Engagemanget kan se ut på olika sätt men målet är detsamma. Alla ska känna sig inkluderade och bli en naturlig del i en större gemenskap.

Robert Moldén i samtal med en annan man

För Robert Moldén och frivilligkollegan Inger Pålsson (ej i bild) är engagemanget självklart och båda drivs av att skapa möten mellan människor.

SFI och Vuxenutbildningen vid Gångsätra är en samlingsplats för alla nyanlända som kommer. Att genomgå utbildningen Svenska för invandrare, SFI, är en obligatorisk del av mottagandet av lite äldre nyanlända. Det är också ofta det första riktiga mötet med det svenska samhället.

Det är här vi träffar Inger Pålsson och Robert Moldén. För dem har det varit en drivkraft att skapa möten mellan människor. Det är ett på ytan omaka par som tydligt personifierar bredden i engagemanget från Lidingöbor. Robert har, tillsammans med kompanjonen Philip Robertsson, bildat välgörenhetsorganisationen Nema kids foundation som hittar nya vägar för integration, bland annat genom fotboll, middagar och andra aktiviteter. Inger är engagerad i Vänverksamheten med initiativ som Språkcaféet, som för övrigt ständigt söker nya språkvänner, och cykelkurser för nyanlända kvinnor.

– Jag vill ha ett samhälle där alla känner en hemvist, känner att man räknas och hör till, svarar Inger Pålsson på frågan varför hon lägger tid och energi på frivilligarbete.

– Vi försöker helt enkelt utgå från vad vi själva hade önskat om vi var nya i ett samhälle där vi inte kunde språket, säger Robert Moldén.

Båda beskriver glädjen i att vara en del av dessa möten. Den energi och hjärtlighet som delas genom ett naturligt givande och tagande. För de båda finns egentligen inget alternativ till att engagera sig. Det är handling som krävs, allt annat blir bara tomma ord.

Mer information

Det finns många sätt att engagera sig. Vill du hitta något som passar dig, kontakta Anna Skagersten, chef för integrationsenheten 

Tel: 08-731 39 23
E-post: anna.skagersten

Till toppen av sidan