Skriv ut
Dela

Teamet som möter våra nyanlända

Under 2017 ska Sverige ta emot totalt 3 400 kvotflyktingar,
personer som är på flykt från sina hemländer och inte kan återvända på grund av krig och förföljelse. I veckan tog
medarbetare från stadens mottagningsenhet för nyanlända emot en kvotflyktingfamilj på Arlanda.

Teamet från stadens mottagningsenhet för nyanlända. Som handläggare på mottagningsenheten gäller det att vara flexibel. - Oavsett om det är julafton eller mitt i sommaren måste vi finnas tillgängliga och möta upp familjen som kommer på Arlanda, säger Inger Rhenström, handläggare.

–Det här är den fjärde kvotfamiljen som kommer till Lidingö sedan årsskiftet och hur många fler det blir i år vet vi inte i dagsläget. Vi fick veta av Migrationsverket för en vecka sedan att de var på väg och då gäller det att agera snabbt för att hinna förbereda allt, säger Bengt Agö, enhetschef, mottagningen för nyanlända.

Handläggarna på mottagningsenheten ska se till att det
finns möbler, husgeråd och sängkläder i boendet. Det ska också finnas mat i kylskåpet så att det räcker det första dygnet.

–Som kvotflykting kommer man direkt från ett flyktingläger till det land där man ska bosättas. Då ingår det också i kommunens ansvar att möta upp familjen på flygplatsen och åka med dem till det boende man ordnat, förklarar Bengt.

Vad händer när de väl är på plats?
–Nästa steg är att hjälpa dem i kontakten med Migrationsverket och Skatteverket så att de kan få sina fyra sista siffror i personnumret. De där siffrorna är en nyckel
in i det svenska samhället, säger Bengt.

 

 

Vilka är kvotflyktingar?
De som erbjuds vidarebosättning i Sverige som kvotflyktingar blir utvalda av FN:s flyktingorgan UNHCR. Grunden för UNHCR:s urval är en bedömning av vilka som är i störst behov av skydd. Kvotflyktingar väljs oftast ut bland människor som redan har fått flyktingstatus, så kallade “konventionsflyktingar”, som redan lever i ett av UNHCR:s flyktingläger. Till gruppen hör ofta speciellt utsatta kvinnor och barn. Källa: Migrationsverket

Mer information finns på migrationsinfo.selänk till annan webbplats

Mer information

Information om kvotflykningar migrationsinfo.selänk till annan webbplats

Till toppen av sidan