Skriv ut
Dela

Träningsprojekt för nyanlända ska stärka gemenskapen

Rörelseglädje, gemenskap och ökad integration. Det är målet med ungdomsprojektet ”Teenpower” som drivs av Frisks & Svettis Lidingö. Varje vecka får nyanlända Lidingöungdomar möjlighet att träna tillsammans med svenskfödda faddrar och samtidigt lära sig mer om det svenska samhället och språket.

Alva, Jewed och Mahad brukar peppa varandra och tränar ihop minst 1 gång i veckan.

– Hittills har vi gett 15 nyanlända ett tre månaders- träningskort som de kan utnyttja när de vill. Vi har också fått ihop 14 faddrar bland våra medlemmar som tycker att det är här är jättekul och vi ser dem ofta träna tillsammans i gymmet. Vi har även haft gemensamma träningstillfällen där vi alla kör ett pass ihop, berättar Johanna Schwerin, verksamhetschef för Friskis&Svettis Lidingö.

En väg in i samhället
”Teenpower” är en del av Friskis nationella satsning ”Öka innanförskapet” där målet är att inkludera och aktivera unga som riskerar att hamna i utanförskap. Projektet som löper över
tre månader vänder sig till gymnasieungdomar i åldern 15-19 år och finansieras av Friskis &Svettis Riks och Svenska Postkodlotteriet.

– Det långsiktiga målet med ”Teenpower” är att
med hjälp av träningen ge ungdomar med flyktingstatus en väg in i samhället och föreningslivet här på ön. Responsen har varit jättepositiv både bland de nyanlända och svenskfödda ungdomar och vi hoppas kunna fortsätta det här arbetet även efter
projekttidens slut, säger Johanna Schwerin.

Till toppen av sidan