Skriv ut
Dela

Så kan du hjälpa till

Många Lidingöbor hjälper till på olika sätt för att nyanlända ska känna sig välkomna till ön. Här hittar du några olika exempel på hur du kan bidra.

Familjehem

För att bli familjehem behöver man kunna erbjuda en stabil och trygg familjesituation. Som familjehem får ni utbildning, handledning och stöd av oss.

Du som är intresserad eller vill veta mer, kan göra en anmälan på Familjehem Sveriges webbplatslänk till annan webbplats.

God man

När ett barn kommer till Sverige utan förälder eller annan medföljande behöver barnet en god man. En god man har samma juridiska ställning som en förälder. För att bli god man för ett ensamkommande barn behöver du vara mellan 25 och 75. Du behöver ha goda kunskaper i svenska och om samhället. Du får inte förekomma i belastningsregister eller ha några betalningsanmärkningar.

Vill du veta mer, kontakta vår kundtjänst på telefon 08-731 31 01 eller via e-post overformyndaren@lidingo.se

Go! Lidingö

Go! Lidingö matchar lokala företagares behov med den kompetens som finns hos nyanlända talanger och på så sätt skapa jobb. Är du i behov av personal? Vill du samtidigt bidra till en bättre integration? Kontakta Go! Lidingö på golidingo@gmx.com.

Hyra ut bostad

Vi har ett stort behov av bostäder för nyanlända Lidingöbor. Vi söker dig (privatperson eller företagare) som vill hyra ut rum, lägenheter eller hus. Kontrakt skriver du med oss på staden.

Du som är intresserad, läs mer och fyll i en intresseanmälan.

Kom i gång-stödjare

Vill du hjälpa till precis i början när en nyanländ person eller familj kommer till Lidingö? Då kan du bli en kom i gång-stödjare. Du blir som en lokal guide som visar var allt finns på Lidingö, var man handlar, var bankkontor finns, skola och aktiviteter. Ni bestämmer tillsammans vilken hjälp som behövs och vad som ska göras.

Du som är intresserad eller vill veta mer, kontakta Anna Skagersten på telefon: 08-731 39 23 eller e-post: anna.skagersten

Nema Kids Foundation

Nema Kids Foundation, som är en ideell organisation, tillsammans med företaget Nema Problema AB verkar för integration genom gemenskap, glädje och sysselsättning. Nema Kids har som ambition att de nyanlända snabbt ska få kompisar både etablerade svenskar och andra nya svenskar samt en meningsfull sysselsättning vid sidan av eller efter sina studier.

Nema Kids har kontakt med ett stort antal nyanlända och är öppna för att delta i alla tänkbara evenemang som arrangeras i syfte att öka integrationen. Kontakta gärna Robert Moldén eller Philip Robertsson om du har någon idé kring ett integrationsfrämjande evenemang som du skulle vilja att nyanlända deltog i. robert@nemaproblema.se eller philip@nemaproblema.se

Refugees Welcome Lidingö

Refugees Welcome Lidingö är ett ideellt, politiskt och religiöst obundet initiativ som hjälper flyktingar vid ankomst till Lidingö.
Mer information finns på deras Facebooksida: https://www.facebook.com/refugeeswelcomelidingo/timelinelänk till annan webbplats eller e-post: Refugeeswelcomelidingo@gmail.com

Rädda barnen

Genom att bli Språkvän via Rädda barnen stöttar du “ett eget barn/ungdom” i form av att träffas och göra vardagliga saker tillsammans någon gång per vecka. Syftet är att lära svenska och att få en inblick i civilsamhället. Kontakta Gunilla Ahrens, telefon 072-206 56 13 eller e-post lf.lidingo@medlem.rb.se

Röda korset

Röda korset behöver hjälp att samla in pengar till människor på flykt och Världens barn. Mer information finns på deras webbplats: http://kommun.redcross.se/lidingo/länk till annan webbplats.

Startkompis

Ta chansen att lära känna en ny kompis över en timmes promenad i ditt närområde. Vi samarbetar med Kompisbyrån i projektet Startkompis där vi länkar samman nyanlända och
etablerade svenskar som bor på Lidingö. Syftet är att ge nyanlända en bra start genom ökad lokalkännedom. Etablerade kommunbor kan erbjuda en timmes promenad med en nyanländ för att visa till exempel bästa lekplatsen, banken eller personligt smultronställe, men också förklara hur platserna fungerar och hur du själv förväntas agera. Registrera dig som startkompis på startkompis.se.länk till annan webbplats

Skänka pengar

Vill du skänka pengar kan du vända dig till någon av följande organisationer:
Röda korsetlänk till annan webbplats
UNHCRlänk till annan webbplats
Rädda barnenlänk till annan webbplats
Uniceflänk till annan webbplats
Actionaidlänk till annan webbplats
Läkare utan gränserlänk till annan webbplats
Hoppets stjärnalänk till annan webbplats
Svenska kyrkan, Lidingö församlinglänk till annan webbplats

Skänka kläder, skor och annat

Du som vill skänka kläder, skor och andra saker, pröva att kontakta Myrornalänk till annan webbplats eller Stockholms stadsmissionlänk till annan webbplats. Staden har tyvärr inte möjlighet att ta emot och vidarebefordra gåvor.

Språkkaféer

Det finns flera språkkaféer på ön där man tränar på att prata svenska, skapar nya kontakter och fikar. Det är bara att gå dit. Det är gratis.

  • SFI (Svenska för invandrare), Läroverksvägen 58. Onsdagar kl. 10.30.
  • Språkkafé på Lidingö Stadsbibliotek −Volontärhjälpen i samarbete med Nema Problema. Torsdagar kl. 18.00−19.30 
  • Ansgarskyrkan, Odenvägen 3. Måndagar kl. 12.00−14.00
  • Språkkafé för kvinnor hos Vänverksamheten. Friggavägen 18 A (Mötesplats centrum). Söndagar klockan 15.

Volontärhjälpen Lidingö

Volontärhjälpen Lidingö är en förening som jobbar för att samla och engagera volontärer på ön för att nu förbättra situationen för flyktingar. Tillsammans ordnas aktiviter så som lek både inne och ute, enkla svenskalektioner, hjälp med juridisk rådgivning, läkarvård och samlar in/delar ut kläder och hygienartiklar. 
https://www.facebook.com/volontarhjalpenlidingo/länk till annan webbplats

Vänfamilj

Som vänfamilj hjälper du en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland. Som vän avgör du själv hur mycket du vill engagera dig. Tillsammans avgör ni när ni ska träffas och vad ni ska göra tillsammans. Många nyanlända flyktingar talar oftast lite engelska eller svenska.

Du som är intresserad eller vill veta mer, kontakta Anna Skagersten på telefon: 08-731 39 23 eller e-post: anna.skagersten

Vänverksamheten

På Lidingö finns Vänverksamheten, en fristående grupp som bland annat arrangerar språkkafé för kvinnor, cykelskola och simskola. Vill du hjälpa till? Kontakta Inger Pålsson, telefon 08-765 93 97, 070-495 00 14 eller e-post ingerp@telia.com. Du kan även kontakta Marianne Gattberg, telefon 070-600 25 85 eller e-post marianne@gattberg.se


Kontakt
Till toppen av sidan