Skriv ut
Dela

Så kan du hjälpa till

Många Lidingöbor hjälper till på olika sätt för att nyanlända ska känna sig välkomna till ön och integreras i samhället. Här hittar du några olika exempel på hur du kan bidra.

Familjehem

För att bli familjehem behöver man kunna erbjuda en stabil och trygg familjesituation. Som familjehem får ni utbildning, handledning och stöd av oss.

Du som är intresserad eller vill veta mer, kan göra en anmälan på Familjehem Sveriges webbplatslänk till annan webbplats.

God man

När ett barn kommer till Sverige utan förälder eller annan medföljande behöver barnet en god man. En god man har samma juridiska ställning som en förälder. För att bli god man för ett ensamkommande barn behöver du vara mellan 25 och 75. Du behöver ha goda kunskaper i svenska och om samhället. Du får inte förekomma i belastningsregister eller ha några betalningsanmärkningar.

Vill du veta mer, kontakta vår kundtjänst på telefon 08-731 31 01 eller via e-post overformyndaren@lidingo.se

Go!

Go! syftar till att stärka integrationen på olika vis i samarbete med stad, kommun och näringsliv. Både via jobbmatchning och andra sociala projekt med kulturella förtecken. Go! söker olika, kreativa samarbeten som förenklar integrationen. Kanske är du öppen för att bidra
på ett mer personligt plan som språkkompis eller med ett mentorskap? Vill du engagera dig och bli volontär så finns det många enkla sätt att hjälpa. Hör av dig till oss så ser vi vad som kan funka för just dig. Kontakta info@go-integration.se. Besök www.go-integration.selänk till annan webbplats

Hyra ut bostad

Vi har ett stort behov av bostäder för nyanlända Lidingöbor. Vi söker dig (privatperson eller företagare) som vill hyra ut lägenheter, villor eller komplementbostadshus som Attefallshus Kontrakt skriver du med oss på staden.

Intresserad? Skicka en intresseanmälan till bostad@lidingo.se och beskriv bostaden du vill hyra ut (storlek, adress, hyreskostnad, vad som ingår i hyran med mera)


Kom i gång-stödjare

Vill du hjälpa till precis i början när en nyanländ person eller familj kommer till Lidingö? Då kan du bli en kom i gång-stödjare. Du blir som en lokal guide som visar var allt finns på Lidingö, var man handlar, var bankkontor finns, skola och aktiviteter. Ni bestämmer tillsammans vilken hjälp som behövs och vad som ska göras.

Du som är intresserad eller vill veta mer, kontakta Anna Skagersten på telefon: 08-731 39 23 eller e-post: anna.skagersten

Nema Kids Foundation

Nema Kids Foundation, som är en ideell organisation, tillsammans med företaget Nema Problema AB verkar för integration genom gemenskap, glädje och sysselsättning. Nema Kids har som ambition att de nyanlända snabbt ska få kompisar både etablerade svenskar och andra nya svenskar samt en meningsfull sysselsättning vid sidan av eller efter sina studier.

Nema Kids har kontakt med ett stort antal nyanlända och är öppna för att delta i alla tänkbara evenemang som arrangeras i syfte att öka integrationen. Kontakta gärna Robert Moldén eller Philip Robertsson om du har någon idé kring ett integrationsfrämjande evenemang som du skulle vilja att nyanlända deltog i. robert@nemaproblema.se eller philip@nemaproblema.se

Refugees Welcome Lidingö

Refugees Welcome Lidingö är ett ideellt, politiskt och religiöst obundet initiativ som hjälper flyktingar vid ankomst till Lidingö.
Mer information finns på deras Facebooksida: https://www.facebook.com/refugeeswelcomelidingo/timelinelänk till annan webbplats eller e-post: Refugeeswelcomelidingo@gmail.com

Rädda barnen

Genom att bli Språkvän via Rädda barnen stöttar du “ett eget barn/ungdom” i form av att träffas och göra vardagliga saker tillsammans någon gång per vecka. Syftet är att lära svenska och att få en inblick i civilsamhället. Kontakta Gunilla Ahrens, telefon 072-206 56 13 eller e-post lf.lidingo@medlem.rb.se

Röda korset

Röda korset behöver hjälp att samla in pengar till människor på flykt och Världens barn. Mer information finns på deras webbplats: http://kommun.redcross.se/lidingo/länk till annan webbplats.

Skänka pengar

Vill du skänka pengar kan du vända dig till någon av följande organisationer:
Röda korsetlänk till annan webbplats
UNHCRlänk till annan webbplats
Rädda barnenlänk till annan webbplats
Uniceflänk till annan webbplats
Actionaidlänk till annan webbplats
Läkare utan gränserlänk till annan webbplats
Hoppets stjärnalänk till annan webbplats
Svenska kyrkan, Lidingö församlinglänk till annan webbplats

Skänka kläder, skor och annat

Du som vill skänka kläder, skor och andra saker, pröva att kontakta Myrornalänk till annan webbplats eller Stockholms stadsmissionlänk till annan webbplats. Staden har tyvärr inte möjlighet att ta emot och vidarebefordra gåvor.

Språkkaféer

Det finns flera språkkaféer på ön där man tränar på att prata svenska, skapar nya kontakter och fikar. Det är bara att gå dit. Det är gratis.

  • Sfi (svenska för invandrare), Läroverksvägen 58. Språkkafé på onsdagar klockan 10.00.
  • Språkkafé i Ansgarskyrkan, Odenvägen 3. Måndagar klockan 12.00−14.00 och tisdagar klockan 15.00−17.00
  • Språkkafé för kvinnor hos Vänverksamheten. Friggavägen 18 A, i Mötesplats centrum, söndagar klockan 15.00−17.00

Språkvän

Många nyanlända önskar träffa etablerade Lidingöbor för att få öva på att prata svenska i vardagen. En del kanske vill ha hjälp med sina studier, andra vill samtala kring något specifikt ämne eller bara ta en promenad tillsammans. Många väljer att träffas på biblioteket − andra föredrar att mötas över en kopp kaffe. Hur man lägger upp mötet bestämmer man tillsammans.

Intresserad av att bli språkvän?
Kontakta vänverksamheten Inger Pålsson, e-post: ingerp@telia.com
Marianne Gattberg, e-post: marianne@gattberg.se

 

Volontärhjälpen Lidingö

Volontärhjälpen Lidingö är en förening som jobbar för att samla och engagera volontärer på ön för att nu förbättra situationen för flyktingar. Tillsammans ordnas aktiviter så som lek både inne och ute, enkla svenskalektioner, hjälp med juridisk rådgivning, läkarvård och samlar in/delar ut kläder och hygienartiklar. 
https://www.facebook.com/volontarhjalpenlidingo/länk till annan webbplats

Vänfamilj

Som vänfamilj hjälper du en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland.  Staden försöker matcha de som söker vänfamilj med de som vill bli vänfamilj utifrån intressen, ålder och individuella önskemål. Ni bestämmer själva hur mycket och ofta ni ses. Det kan handla om allt från en fika till att göra en idrottsaktivitet tillsammans

Du som är intresserad av att bli vänfamilj eller vill veta mer, kontakta stadens integrationspedgog Foad Amjad på e-post: foad.amjad

Vänverksamheten

På Lidingö finns Vänverksamheten, en fristående grupp som bland annat arrangerar språkkafé för kvinnor, cykelskola och simskola. Vill du hjälpa till? Kontakta Inger Pålsson, telefon 08-765 93 97, 070-495 00 14 eller e-post ingerp@telia.com. Du kan även kontakta Marianne Gattberg, telefon 070-600 25 85 eller e-post marianne@gattberg.se


Till toppen av sidan