Skriv ut
Dela

Om krisen kommer – vad gör du?

Vad händer om en allvarlig händelse drabbar Lidingö stad? Vem är ansvarig för vad under en sådan händelse? Vilket stöd kan jag som individ få?

Här hittar du svaren på dessa frågor och mycket övrig information om krisberedskap och krishantering. Du får till exempel veta vilket ansvar du har som individ för din egen säkerhet och beredskap.

De flesta drabbas av kris

De flesta människor drabbas av kriser någon gång i livet. Det kan exempelvis handla om att förlora någon nära anhörig, att gå igenom en skilsmässa eller att drabbas av en svårare sjukdom.

Det finns även kriser som drabbar många människor samtidigt och som kräver att samhället hjälper till på flera olika sätt. Dessa kriser brukar vi kalla för samhällskriser, och det är dem som vi kommer fokusera på här.

Stormen Gudrun och tsunamin

Bränder, epidemier och utsläpp av farliga ämnen är några exempel på sådant som kan orsaka kriser i samhället. Några välkända kriser som har inträffat i Sverige de senaste åren är skogsbranden i Västmanland 2014, stormen Gudrun 2005 och självmordsbombningen i centrala Stockholm 2010.

Även händelser som inträffar utanför vårt eget land kan orsaka kriser för oss. Exempel på sådana händelser är terrorattackerna mot World Trade Center 2001, tsunamikatastrofen i Sydostasien 2004 och askmolnet på Island 2010.

Information och säkerhetstips

När det inträffar en allvarlig händelse i vår närhet kan det påverka oss på olika sätt. Beroende på vad som hänt kan det ta en viss tid innan samhällets service fungerar normalt och dina vanliga rutiner kan återgå till det normala.

Lidingö stad har därför tagit fram ett omfattande informationsmaterial om säkerhet och krishantering utifrån både nationellt och lokalt perspektiv.

Du finner också grundläggande säkerhetstips för dig som individ. Via de länkar som finns på respektive sida kan du också klicka dig fram till mer information.

Vi är alla en del av samhällets krisberedskap och vi kan alla bidra på olika sätt.

Kontakt

Martin Västberg
Säkerhetschef
Tel: 08-731 30 73
E-post: martin.vastberg

Till toppen av sidan