Skriv ut
Dela

Rekordmånga cyklade eller åkte moped över bron

Mellan den 1 juli och 30 september 2016 rullade rekordmånga över Gamla Lidingöbron. 64 procent fler än vad som mättes upp under samma period 2012. Den högsta noteringen kom den 14 september då 5 185 personer cyklade eller åkte moped över bron.

Lidingö stad har som mål att varje år öka cykeltrafiken med fem procent. För att följa upp målet finns bland annat en radarmätare vid Tengboms kiosk på Gamla Lidingöbron. Mätningar på passerande cyklister och mopedåkare har gjorts varje dag sedan 2012 och man kan konstatera att det skett en stor ökning. Jämfört med 2012 var ökningen i perioden juli-september hela 64 procent.

Mätningarna visar också hur många i snitt per vardagsdygn som mellan januari – september 2016 rullade över bron (visat i absoluta tal):

  • 725 st/dygn perioden januari – mars.
  • 2 365/dygn perioden april – juni.
  • 3 500/dygn perioden juli – september.

– En glädjande utveckling! Vi har satsat mycket tid och resurser på att utveckla möjligheten för folk att cykla till och från Stockholm. Med bättre förutsättningar ser folk fördelarna med att cykla i stället för att ta bilen. Det får en positiv effekt på miljön och människors allmänna hälsa, säger Fredrik Meurman, trafikplanerare på Lidingö stad.

Bättre förutsättningar under vintern

Enligt SMHI var september ovanligt varmt, vilket bidrog till att folk i större utsträckning tog cykel eller moped. Men ökningen har skett över en längre tid och visar behovet av att fortsätta skapa bra förutsättningar för cykel- och mopedtrafiken, vilket är en prioriterad fråga för Lidingö stad.

Även under vintern är det tydligt att fler än tidigare cyklar eller åker moped. Därför kommer nu satsningen på saltsopning under vintern skapa ännu bättre förutsättningar för de som cyklar över bron.

Till toppen av sidan