Skriv ut
Dela

Hastighetsändringar på ön

Vi har nya hastighetsgränser på Lidingö anpassade efter dagens förutsättningar vad gäller trafiksäkerhet, vägstandard, fordonsutveckling och miljö.

Vi har ändrat hastigheten i närheten av skolor och på mer trafikerade vägar, eftersom det statistiskt sker flest olyckor där. Grundprinciperna för de olika hastigheterna är:

  • 30 kilometer per timme för vägar med blandtrafik, vägar i bostadsområden, vägar i centrum och vid skolor.
  • 40 kilometer per timme för mer trafikerade vägar med gångbanor och för vägar med cyklar på körbanan.
  • 60 kilometer per timme för trafikleder, vägar med större avstånd mellan korsningar samt vägar där gång- och cykelbana är separerad längs vägen.

Hastigheten har stor betydelse

En olycka kan bero på olika faktorer, men hastigheten har den största betydelsen för hur allvarliga följder en trafikolycka får.

En krock i 60 kilometer i timmen motsvarar till exempel ett fall från fjärde våningen i ett hus. En krock i 80 kilometer i timmen motsvarar ett fall från åttonde våningen i ett hus.

Hastighetsgränserna sätter vi därför utifrån hur allvarliga följder en eventuell trafikolycka får. Det finns goda chanser att överleva om hastigheten inte överstiger:

  • 30 kilometer per timme vid kollision mellan oskyddad trafikant och bil.
  • 50 kilometer per timme vid sidokollision.
  • 70 kilometer per timme vid frontalkollision.

Ökad respekt och acceptans för de nya hastigheterna

Vi anlägger cirkulationsplatser, gör avsmalningar i körbanan och höjer upp övergångsställen för att få en bättre efterlevnad av våra ändrade hastigheter, men det går inte att bygga bort hastighetsöverträdelser helt och hållet. Staden kan tyvärr inte garantera att regler efterföljs och vi har därför alla ett eget ansvar att hjälpas åt att hålla hastigheterna för att stärka trafiksäkerheten.

Vi hoppas på en ökad respekt och acceptans för de nya hastigheterna.

Hastighetsplan för Lidingö

Lidingö har en hastighetsplan som utgår från Trafikverkets rekommendationer för hastighetsgränser och som ligger till grund för det fortsatta säkerhetsarbetet i Lidingö stad.
Här kan du läsa stadens hastighetsplan.PDF (pdf, 3.7 MB)

Kontakt

Har du frågor, synpunkter eller vill göra en felanmälan?
Kontakta oss via webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teknik- och fastighetsförvaltningen
Kundcenter
Tel: 08-731 33 03
Vardagar: 08.30-16.00
E-tjänster och blanketterlänk till annan webbplats

Mer information

Här kan du läsa stadens hastighetsplan.
HastighetsplanPDF (pdf, 3.7 MB)

Vad vinner vi på det här?

Vi har ändrat hastigheten på Lidingös gator och vägar för att skapa en mer attraktiv stad. Genom att fokusera på stadens trafiksäkerhet, trygghet och miljö lägger vi grunden för Lidingös framtid.

Rätt hastighet är en förutsättning för att minska antalet olyckor och bidrar till en ökad förståelse och hänsyn i trafiken.

Till toppen av sidan