Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Nu kan du rösta i EU-valet

Söndagen den 9 juni är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Christer och Inger Rehnström kommer hem till dig och tar emot din röst i EU-valet om du själv inte kan rösta via ombud eller i vallokalen. Foto: Helena Åberg

Du kan förtidsrösta redan från den 22 maj. På ditt röstkort står när och var du kan förtidsrösta och var din vallokal är om du vill gå och rösta på valdagen. Välkommen att delta i demokratin.

Ambulerande röstmottagning

Om du har svårt att komma till vallokalen på valdagen eller röstningslokal för att förtidsrösta kan du få hembesök av våra röstmottagare på ön. Det är Inger och Christer Rehnström, alternativt personalen på valkansliet, som kommer hem till dig. Ambulerande röstmottagning bokas via Lidingö stads kundcenter på telefon 08-731 30 00. Sedan ringer Inger eller Christer upp de personer som visat intresse för hembesök och bestämmer tid.

Du kan få hembesöket under samma period som du kan förtidsrösta, 22 maj -9 juni. Hembesök kan bokas av dig som inte kan ta dig till en röstningslokal på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning eller om du inte känner någon som kan vara bud åt dig.

Det är tredje gången gillt för Inger och Christer Rehnström.

”Vi har också varit röstmottagare i vallokalen, det har varit så roligt”, säger Inger.

”Det känns bra att ha tid för ett samtal med dem vi åker hem till”, säger Christer. ”Och vi tycker att det är en fin service till de medborgare som har svårt att ta sig till vallokalen eller förtidsrösta.

I tidigare val har det rört sig om ett dussintal personer under hela valperioden.

Valdagen 9 juni

Val till Europaparlamentet genomförs i Sverige söndagen den 9 juni. Vallokalerna har öppet klockan 08.00–21.00.

Europaparlamentet är medborgarnas röst i EU. Ledamöterna i parlamentet väljs av medborgarna i EU-länderna i allmänna val. Genom att rösta i valet till Europaparlamentet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik.

Till toppen av sidan