Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Ny gemensam familjerätt i fyra kommuner

Danderyd, Lidingö, Vaxholm och Täby ska införa en gemensam familjerätt. Detta för att säkerställa verksamheten på lång sikt och fortsatt kunna erbjuda en hög kvalitet och kontinuitet.

– Vi inför en gemensam familjerätt för att långsiktigt säkra kompetens och kvalitet i verksamheten inom ett juridiskt komplicerat område, säger Agneta Bolmgren, verksamhetsområdeschef.

Familjerätten hanterar frågor om separation, vårdnad, boende, umgänge, fader- och föräldraskap samt adoptioner. Arbetet skiljer sig från andra områden inom socialtjänsten genom att familjerätten även utför utredningar på uppdrag av tingsrätten.

– Många kommuner runtom i landet samverkar redan gällande gemensam familjerätt, och med goda resultat. Genom samverkan mellan nordostkommunerna kommer vi att kunna erbjuda än mer högkvalitativ service och stöd till invånarna inom det familjerättsliga området, säger Peter Lönnqvist, M, ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Många fördelar

En gemensam familjerätt ger många fördelar för stadens invånare, men även för medarbetarna som jobbar inom familjerätt. Bland annat får vi en än mer stabil verksamhet som kan säkerställa kvalitet och som ger större möjlighet till utveckling. Det blir en mer robust organisation vid sjukdom, frånvaro och arbetstoppar. Och det ger också större möjligheter för medarbetarna till utveckling och specialisering, och detta gynnar även invånarna.

Fortsatt ansvar

Lidingö stad har fortsatt ansvar för våra invånare inom detta område. Men den gemensamma familjerätten kommer att finnas i Danderyds kommun, som därmed blir värdkommun och arbetsgivare för de anställda inom familjerätten. Lokaler kommer att finnas i Mörby centrum, med goda kommunikationer via buss, tunnelbana och Roslagsbana.

Planerad verksamhetsstart är maj 2024.

Till toppen av sidan