Sugen på att åka skridskor på Kottlasjön i helgen? Just nu växlar vädret mycket så var extra försiktig ute på isarna. Här är lite tips du bör tänka på.
Påkalla alltid uppmärksamhet från din omgivning och ring eller be någon annan ringa nödnumret 112 om någon går igenom isen. Det är inte säkert att du ensam kan klara en livräddning och det är alltid en fara med att bli nedkyld. Om personen är vid medvetande och har huvudet ovan vattenytan kan du planera dina insatser ordentlig i stället för att agera i panik.
Om du hamnar i vattnet:
Testa isens tjocklek med hjälp av en ispik innan du åker ut på den. Det ska vara minst tio centimeters kärnis för att den ska kunna bära din vikt. Kärnisen är genomskinlig och hård. Mörkare färg tyder på en tunnare is.
Var försiktig om du ser tjocka drivor av snö, isen kan vara bortsmält under snön. Det finns ingen helt säker is. Isen förändras hela tiden, bland annat på grund av väderlek och vattenströmmar. Vårisar är särskilt förrädiska.
Använd den förlängda armen, det vill säga ett föremål mellan dig och den nödställde. Det allra bästa är om den nödställde kan slänga upp sin egen livlina till dig. Då kan du dra samtidigt som personen i vattnet har båda sina händer fria för att jobba med isdubbarna.
För den som ska rädda gäller det att aldrig riskera sin egen säkerhet. Personen som har gått igenom isen kan drabbas av panik och det finns risk för att du blir neddragen under vattnet om du kommer för nära.
Att aldrig ge sig iväg ensam ut på isen är den bästa livförsäkringen. Men oavsett om du är ensam eller i sällskap på isen bör du ha med dig följande utrustning:
När vädret tillåter plogar staden en tre kilometer lång bana. Åkning sker alltid på egen risk. Tänk på att omslag i vädret snabbt kan förändra istjockleken.
Vill du veta hur tjock isen är på Kottlasjön? På lidingo.se uppdaterar vi information kring is tjockleken löpandet.
Källa: dinsakerhet.se