Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Årets lärare finns i Bo skola

Lidingö stads Love Sunnerfors Girbo utsågs på måndagskvällen till Årets lärare inom fritidshem på den prestigefulla Lärargalan i Konserthuset i Stockholm. Han blev utsedd som bäst i Sverige, och är en av flera pedagoger i staden som nominerades som Årets lärare 2022.

Love Sunnerfors Girbo, till höger, fick på måndagskvällen pris som Årets lärare i fritidshem på riksnivå vid Lärargalan på Konserthuset i Stockholm. Här de tre nominerade pedagogerna från Bo skola vars elever tycker att de förtjänar titeln Årets lärare. Från vänster: Hanna Stefansdotter, nominerad som Årets lågstadielärare, Beata Sunneborn och Love Sunnerfors Girbo, båda nominerade som Årets lärare inom fritidshem där Love vann priset och titeln.

Sverige främsta lärare utsågs under Lärargalan på måndagskvällen, då 700 lärare fanns på plats vid finalen i Konserthuset i Stockholm – och en av vinnarna är en av Lidingö stads pedagoger: Love Sunnerfors Girbo.

Lärargalan är en riksomfattande tillställning som vill påminna Sverige om vilket fantastiskt jobb våra lärare dagligen gör. Genom Lärargalan lyfter elever fram sina favoritlärare och på så sätt skapas förebilder inom yrket som samhället kan inspireras av. Över 45.000 elever skickade in nomineringar för sina favoritlärare till Lärargalan 2022.

Tre pedagoger i Bo skola blev i år nominerade till pris på Lärargalan. Hanna Stefansdotter i kategorin Årets lågstadielärare, och till Årets lärare i fritidshem var det två kandidater: Beata Sunneborn och Love Sunnerfors Girbo. Det var elever och föräldrar som nominerat dem, och de fick fina kärleksförklaringar av sina elever i årskurs 3 innan sommaren.

Love är Årets lärare i fritidshem, för hela Sverige, 2022

Priset till vinnaren Love Sunnerfors Girbo delades ut av några av hans elever, som på scenen berättade att han är snäll, alltid lyssnar, finns där som en trygg vuxen och ser styrkor i alla.

– Det känns överväldigande. Priset är ju helt otroligt, och även att få träffa mina gamla elever som jag tyvärr inte kommer få ha kvar längre. Men det känns mållöst, säger Love i samband med prisutdelningen.

Varför tror du att eleverna uppskattar dig som lärare?

– Jag är ju bara mig själv, men jag antar att det är för att jag ser alla elever och uppskattar alla elever. Jag bryr mig ju otroligt mycket om dem också, säger Love Sunnerfors Girbo.

Årets lärare inom fritidshem: Love Sunnerfors Girbo och elever som delade ut priset, samt initiativtagaren till Lärargalan Beata Kull och konferencieren Fredrik Wikingsson. Foto: Irina Teurnberg


Elevernas motivering

Love har bidragit till att göra fritids till en verkligt lärande miljö genom sin förmåga att tänka nytt och hela tiden låta barnen få upptäcka sin omvärld. Tillsammans med sitt fritidsteam har de skapat ett fritids som har något för alla barn och som är en fortsättning till skolan. Han ser alla och envar och inspirerar barnen till att vara sig själva och tro att de kan göra allt.

Juryns motivering

Love har med sitt lugn och engagemang för sina elever gett dem verktyg att testa sina visioner, han inspirerar dem att ta vara på sina möjligheter, tro på sig själva, tänka nytt och att upptäcka sin omvärld. Love är alltid trygg i sin yrkesroll och han ger eleverna trygghet i vardagen som de sedan bär med sig genom livet. Han har tillsammans med sitt fritidsteam bidragit till att göra fritids till en lärandemiljö där eleverna får laborera och upptäcka nytt. I sitt arbete ser Love varje individ och ger dem de verktyg de behöver för sin fortsatta skolgång.

– För mig är Love en av de finaste människor jag mött - varm, hjälpsam och engagerad. Han ställer alltid, alltid upp, säger Mia Levin, rektor i Bo skola.

Stort grattis från Lidingö stad, Love Sunnerfors Girbo!

Love Sunnerfors Girbo, Årets lärare inom fritidshem 2022, på prisutdelningen på Lärargalan i Konserthuset i Stockholm.

Om Lärargalan

Lärargalan låter eleverna visa sin tacksamhet till läraryrket. Det är landets elever som skickar in nomineringar i form av motiveringar till Lärargalans priser. Över 45 000 elever runt om i landet har i år nominerat för att just deras fantastiska lärare ska vinna. Varje höst offentliggörs motiveringarna, de nominerade och vinnarna. Den 10 oktober delades priserna ut i Konserthuset i Stockholm.

När man sätter ord på hur de bästa lärarna undervisar kan andra lärare ta efter och bli lika bra. Det är viktigt att påpeka att alla som blivit nominerade är vinnare. Ni har alla gjort stor skillnad för era elever. Det är det finaste priset.


För att utse årets vinnare väger juryn in olika faktorer i sin bedömning, exempelvis relationsbygge och samarbete, elevhälsa, ledarskap, undervisningskvalitet, användning av digitala verktyg och rektorns ord. Detta kopplas till aktuell forskning kring läraryrket, undervisningen och skolan. I juryn finns tidigare pristagare och personer med kompetens inom professionen såsom inblick från Skolverket och läroplanen, kunskap inom skolans it- och digitalisering, klassrumsledarskap och pedagogik.

Mer information
Till toppen av sidan