Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Bo skola certifierad Generation Pep Skola

På Bo skola har rörelse och hälsosamma matvanor länge varit en del av verksamheten. Nu belönas skolan med att certifieras som Generation Pep Skola 2022 och får diplom signerat Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och en av initiativtagarna, H.K.H. Prins Daniel.

- Bo skola är ett föredöme som i handling visar att knopp och kropp hänger ihop och både belönas med certifiering och friskare elever, säger Suzanne Liljegren (L), ordförande i utbildningsnämnden. Mer rörelse förebygger dessutom psykisk ohälsa och ger eleverna mer ork under skoldagen.

Pep-rapporten 2021 visade att endast 14 procent av barn i Sverige har en hälsosam livsstil, och att bara två av tio barn rör på sig minst 60 minuter om dagen vilket är rekommendationen från Världshälsoorganisationen WHO. För att stötta skolorna i sitt hälsoarbete finns det digitala verktyget Generation Pep Skola och skolor som arbetar aktivt med verktyget kan också bli certifierade.

- Vi är jätteglada över att så många skolor vill ta på sig ledartröjan och engagera sig i sina elevers hälsa. Skolan är den arena som har möjlighet att nå ut till alla barn och är också idag en plats där många barn kommer i rörelse. En certifiering innebär att hela skolan tagit krafttag och att alla delar på skolan verkligen finns där för att stötta eleverna till en bättre fysisk hälsa och att arbetet är en del av det systematiska kvalitetsarbetet, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep.

Bo skola prioriterar hälsa

I det digitala verktyget har skolan skattat sitt nuläge inom sex olika kategorier kring fysisk aktivitet och hälsosam mat och sedan tagit fram konkreta handlingsplaner. När skolan skattat sig högt på alla sex områden har man möjlighet att bli certifierad. En expertgrupp på Generation Pep tittar på handlingsplanen och kan sedan dela ut en certifiering. Arbetet med barn och ungas hälsa är en färskvara och kräver ett kontinuerligt arbete, därför sträcker sig certifieringen under ett år, sedan kan skolan ansöka på nytt.

På Bo skola är hälsa ett prioriterat mål sedan flera år och är en naturlig del av både skolan och fritidshemmet, något som ger eleverna fördjupande och konkreta kunskaper om hälsosam mat och fysisk aktivitet. Arbetet mot en certifiering har pågått sedan september 2021.

- Vi är både stolta och glada över att ta emot den här certifieringen. Det är ett kvitto på att det pågår ett fantastiskt fint och genomtänkt arbete kopplat till hälsa på Bo skola. Vi ser att våra elever har hög frisknärvaro, koncentrerar sig bättre och presterar bättre. Att bli uppmärksammad för det arbete vi gör betyder otroligt mycket för oss som skola, men självklart även för personal och elever, säger Maria Levin, rektor på Bo skola.

Under sin hälsovecka i maj kommer Bo skola att fira certifieringen och då hissa sin nya Generation Pep Skola- flagga som ett högtidligt inslag.

Om Generation Pep

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Initiativtagare är Kronprinsessparet, bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer.

Till toppen av sidan