Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Kloka innovationer för en bättre hälsa

Den årliga Innovationsmässan fick ställas in i höstas på grund av pandemin och Innovationsveckan flyttades fram till vårterminen. Men det har inte hindrat Lidingös unga från att vara kreativa och uppfinningsrika. Under några veckor sedan terminsstart har barn, elever och pedagoger jobbat med innovationer på temat hälsa. Drygt 40 innovationer skickades in till juryn och nu har ett vinnande bidrag utsetts.

Lärarna Karin Felldin, Peter Söderman och Victoria Rosenlind med diplom och vandringspriset

Karin Felldin, Peter Söderman och Victoria Rosenlind är lärarna på Lidingö Grundsärskola som jobbat med projektet.

Under vårterminens första månader har många barn och elever i de kommunala verksamheterna på Lidingö jobbat med Innovationsveckans tema Äg din hälsa. Syftet har varit att eleverna ska inspireras till att skapa och förändra sin omgivning med en hållbar, hälsosam och miljösmart framtid i fokus. Deltagarna har tagit fram olika idéer och smarta lösningar utifrån frågeställningar och tankar kring vad som är viktigt för att må bra. Av de drygt 40 bidrag som skickades in valde juryn ut tio finalister som tävlade om Innvationsveckans nya vandringspris designat och tillverkat av Fia Juréen på Komtek.

Det vinnande bidraget blev ”Dansa med oss” skapat av Lidingö Grundsärskola. En idé som ger möjlighet för äldre och unga att mötas och dansa tillsammans digitalt.

- Dansa med oss vill skapa möten mellan äldre och unga. I glädjefylld rörelse främjas psykisk och fysisk hälsa. Och i en tid där det sociala mötet inte är möjligt på samma sätt, ger det digitala formatet oss ändå tillfälle att träffas över generationsgränserna, säger Victoria Rosenlind, musiklärare Lidingö Grundsärskola.

Årets jury

Årets jury bestod av juryordförande Fia Juréen, KomTek, Amelie Tarschys Ingre (L) utbildningsnämndens ordförande, Hanna Wigertz Andersson, idrottschef och Leila Söderholm, hälsoinspiratör och föreläsare.

Motiveringen lyder:

Det vinnande bidraget kändes extra värdefullt under den pågående pandemin.

Grundsärskolan förenar olika generationer genom rörelseglädje.
Mötet genom dans mellan elever och seniorer fungerar enskilt eller tillsammans.
Innovationen minskar ensamhet, bidrar till att öka den fysiska och psykiska hälsan.

Många smarta idéer

Juryn fick också se ”Glada vagnen” som delar ut kärleksfulla meddelanden till någon som är ledsen, en app som ger eleverna inflytande över skolmaten för att fler ska välja att äta den, ”Ekocykeln” som ger färskpressad apelsinjuice och ström till lamporna när du cyklar på den, dansutmaningar och mycket mer.

Övriga finalister:

Bo skola, åk 2, med bidraget App Nature Life
Torsviks skola, åk 6, med bidraget Dansutmaningen
Högsätra skola, åk 8, med bidraget Eleverna väljer mat i en app
Högsätra skola, åk 8, med bidraget Ekocykeln
Högsätra skola, åk 8, med bidraget Plåstret
Bo skola, åk 2, med bidraget Glada vagnen
Källängens skola, åk 4, med bidraget Rullband
Högsätra skola, åk 8, med bidraget Skolan The Game
Högsätra skola, åk 8, med bidraget Safe Place App

Om Innovationsveckan

Innovationsveckan går av stapeln en gång om året i de kommunala verksamheterna och mynnar i vanliga fall ut i Innovationsmässan där deltagarna visar upp sina innovationer och tävlar om juryns pris.

Syftet med Innovationsveckan är att inspirera och utmana unga att skapa innovationer som kan förändra vår omgivning. Ambitionen är att genom digital teknik och andra material inspirera barn, elever och pedagoger att arbeta tillsammans i kreativa processer för att skapa en meningsfull och miljösmart framtid utifrån ett givet tema. Lösningarna ska vara hållbara och innovativa och digital teknik skall användas antingen i den innovation eleverna skapar eller i deras presentationer.



Till toppen av sidan