Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingös elever bland de bästa i landet

Skolverket har publicerat årets statistik över hur många niondeklassare som har behörighet till gymnasiets yrkesprogram. På Lidingö blev den siffran 96 procent, bland de högsta i hela Sverige.

96 procent behöriga är ungefär lika stor andel som året innan och gör Lidingö till en av kommunerna i landet med högst andel elever som är behöriga till gymnasiet. Danderyd ligger i topp med 98 procent och i riket som helhet minskade andelen niondeklassare som blev behöriga till gymnasiets yrkesprogram till 85 procent. Jämfört med andra kommunala huvudmän har Lidingö dessutom det näst högsta meritvärdet i landet för läsåret 21/22.

– Det är glädjande siffror och ett kvitto på att vi arbetar med rätt fokus. Den höga nivån är också ett betyg på våra skickliga och hängivna lärare och skolledare, säger Ulrika Strandberg, förvaltningschef på lärande- och kulturförvaltningen i Lidingö stad.

På Lidingö var det totalt 617 elever som avslutade sina grundskolestudier i år. Andelen behöriga flickor och pojkar är ungefär lika hög. 91 procent av niondeklassarna boende på Lidingö nådde godkänt resultat i alla ämnen i våras och våra elevers genomsnittliga meritvärde låg på 272.

– Jag vill framföra ett grattis till alla duktiga elever och tacka alla lärare, specialpedagoger och rektorer som ger våra elever den bästa starten i livet. Föräldrarna spelar också en mycket viktig roll som dagligen uppmuntrar, stöttar och hjälper sina barn på resan från förskolan till grundskolans avslutning, säger Suzanne Liljegren, ordförande i utbildningsnämnden (L).

Till toppen av sidan