Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Matsmarta idéer på Innovationsmässan

Drygt 40 innovationer ställdes ut vid årets Innovationsmässa i Hersbyhallen. Många elever och pedagoger hade samlats för att visa upp och ta del av spännande uppfinningar och smarta, innovativa lösningar som skapats av Lidingös barn och elever med en hållbar framtid i fokus.

Under hösten har många barn och elever i de kommunala verksamheterna på Lidingö jobbat kring temat Rescue - för en matsmart värld. Syftet har varit att eleverna ska inspireras till att skapa och förändra sin omgivning med en hållbar och miljösmart framtid i fokus.

Den 24 oktober var det så dags för barn och elever att ställa ut och presentera sina innovationer på Innovationsmässan. Eleverna hade tagit fram olika idéer och smarta lösningar utifrån frågeställningar och tankar kring produktion av mat i olika länder, framställning, transport, processer, emballage, val av mat och hur vi hanterar, konsumerar och slänger mat på Lidingö och runt om i världen. Hur kan vi rädda världen genom att bli matsmarta? 

Lösningarna som barnen och eleverna kom fram till skulle vara hållbara och innovativa. Digitala verktyg skulle användas antingen i den innovation som skapades av deltagarna eller i deras presentationer.

Innovativa och kreativa idéer

Det fanns verkligen ingen hejd på kreativiteten bland årets utställare – nya idéer om vad vi kan äta, vad sägs om rostade syrsor? Hur vi kan kompostera mat eller återvinna förpackningar smartare och hur vi kan ta tillvara matrester på olika sätt presenterades.

Många besökare och juryn var på plats

Hersbyhallen var fylld av besökare som med nyfikenhet tog del av elevernas presentationer. Även årets jury kunde skymtas där de gick omkring för att lära sig mer om vad eleverna skapat och hur de tänkt genom processen. Alla som deltog i mässan tävlade om Lidingö stads pris för miljösmarta innovationer och vinnarna, som presenterades vid mässans slut, blev Larsbergs förskola, Högsätra skola och Käppala skola. De kommer alla att få komma till Stadshuset och presentera sina innovationer för politiker och tjänstemän.

På Lidingö stads instagramkonto finns bilder från mässan.


Till toppen av sidan