Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Öppna förskolan firar 50 år – och sprider ordet

Till Lidingö öppna förskola får vuxna komma med sina små barn för att leka, delta i aktiviteter, dela erfarenheter och finna stöd från andra föräldrar och pedagoger. Nu firar verksamheten 50 år med en önskan om att nå de grupper som ännu inte hittat hit.

Sångstund på Lidingö öppen förskola. Föräldrar och barn sjunger med.

Sångstund på Lidingö öppen förskola. Föräldrar och barn sjunger med.


Det är onsdag förmiddag på Lidingö öppna förskola. I en lokal i markplan på Högsätravägen 6 har ett femtontal barn och deras föräldralediga pappor och mammor samlats för att medverka i dagens aktivitet, sångstund med maracasägg.

Filip och Henric är på plats med sina respektive döttrar, Märta, 16 månader, och Edith, 17 månader. Papporna och deras barn har under hösten lärt känna varandra på öppna förskolan.


Pappa Filip och dottern Märta, 16 månader, och pappa Henric och dottern Edith, 17 månader, har alla lärt känna varandra på Lidingö öppna förskola.

Pappa Filip och dottern Märta, 16 månader, och pappa Henric och dottern Edith, 17 månader, har alla lärt känna varandra på Lidingö öppna förskola.

 

- Jag går hit för Ediths skull, för att aktivera henne, och för min skull, för att träffa andra vuxna. Vi har blivit ett gäng som gått hit i princip varje dag under hösten, som lärt känna varandra och nu är vänner, säger Henric.

- Det är en annan typ av stimulans på öppna förskolan mot hemma. Här finns barn att leka med, leksaker som vi inte har hemma och bra aktiviteter, fyller Filip i.

På frågan om hur en typisk dag på öppna förskolan ser ut säger Henric med ett skratt:

- Man släpper barnet och låter det hitta en rolig leksak att leka med, sedan går man efter barnet och försöker hänga med fram tills en gruppaktivitet startar.

Ofta pirrigt första gångerna

Den första öppna förskolan öppnades 1972 som en försöksverksamhet med lek, till för föräldrar som behövde komma hemifrån med sina barn. I början kom även dagmammor med sina barngrupper till öppna förskolans lokaler.

I dag är öppna förskolan en enskild verksamhet som vänder sig till hemmavarande föräldrar med barn i åldern 0–5 år. De flesta barn som kommer till Lidingö öppna förskola är 0-1,5 år.

 

Pappa Erik spelar gitarr, dottern Ella, 16 månader, hänger med. På bild även förskollärare Camilla Persson och besökaren Aysesu, 19 månader.

Pappa Erik spelar gitarr, dottern Ella, 16 månader, hänger med. På bild även förskollärare Camilla Persson och besökaren Aysesu, 19 månader.


Pappan Filip medger att han var lite nervös inför första besöket.

- Det var läskigt eftersom jag inte visste hur det sociala mötet med andra vuxna skulle bli. Det var något nytt som jag aldrig hade gjort tidigare. När jag väl hade kommit över den barriären kändes det toppen.

- Barnen känner sig trygga och avslappnade här, fortsätter han. Det är en lyx att det även finns två pedagoger på plats som du kan ställa frågor till, till exempel kring hur man söker förskola. Det pågår en informell lärandeprocess.

Olika former av föräldrastöd

Personalen som huserar på Lidingö öppna förskola heter Camilla Persson, förskollärare, och Ramona Karlsson, barnskötare. För dem är det viktigt att öppna förskolan upplevs som en varm miljö där alla besökare kan känna sig trygga och utvecklas.

- Det sker absolut mycket lärande för både vuxna och barn här, säger Ramona. För de yngsta barnen handlar det om att utforska världen. När de blir äldre följer de med på aktiviteter som grillning i skogen, sångstund i parken, sagostund på biblioteket och skapandeverkstad på ArtLab i stadshuset.

Verksamheten följer Skolverkets riktlinjer med förskolans läroplan. Den har även en föräldrastödjande funktion med föräldragrupper. Information om föräldragrupperna får blivande föräldrar via barnavårdscentralen, BVC. Dessa grupper blir därför ofta det första mötet med öppna förskolan.

 

Två av öppna förskolans minsta besökare, Leia och Juni, håller hand.

Två av öppna förskolans minsta besökare, Leia och Juni, håller hand.


En annan vanlig väg in i verksamheten är genom de populära kurserna i spädbarnsmassage som Camilla håller i.

- Det är ett fint tillfälle för deltagarna att träffa andra med bebis, säger hon.

Lidingö öppna förskola erbjuder även föreläsningar och besök av till exempel en dietist som pratar om hur man börjar med mat, och en förskolepsykolog som pratar om anknytning inför inskolning. De samarbetar också med ett företag som håller hjärt- och lungräddningskurser på kvällstid i lokalen.

Kontakter knyts för framtiden

Det är ofta samma personer som kommer till Lidingö öppna förskola, förklarar personalen. De lär känna varandra varför det också blir en varm och avslappnad stämning.

- Utmaningen är att nå de föräldrar som kanske inte är lika bekväma med att vistas i sociala sammanhang med andra barn och vuxna, eller som inte har svenska som modersmål. Det är dem vi hoppas kunna nå ut till mer, för vi tror att de och deras barn skulle trivas och ha mycket att hämta här, säger Ramona.

- Många som kommer till oss är nyinflyttade, fortsätter hon. De lär känna andra Lidingöbor och föräldrar genom öppna förskolan. Och vi som jobbar här lär känna familjerna. Mamman kommer med den lilla, sen när barnet blivit lite större kommer det hit med pappan, och sen är mamman tillbaka med ett nytt syskon.


Camilla Persson och Ramona Karlsson välkomnar besökarna på Lidingö öppna förskola.

Camilla Persson och Ramona Karlsson välkomnar besökarna på Lidingö öppna förskola.

 

Många föräldrar har genom åren vittnat om betydelsen som öppna förskolan haft för dem och deras barn, menar Camilla.

- Föräldrar kommer hit allt från någon gång i månaden till fyra dagar i veckan. De bygger nätverk som ger många värden längre fram när de möts på nytt i skolans och föreningslivets världar. Om vi inte fanns skulle många värdefulla samtal och kontakter inte bli av.

Till toppen av sidan