Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Torsviks skola certifierad Generation Pep Skola 2023

I Torsviks skola används det kostnadsfria digitala verktyget Generation Pep Skola för att få in mer rörelse och hälsosammare matvanor hos eleverna. Nu belönas skolan med en certifiering.

Pep-rapporten 2022 visade att endast två av tio barn och ungdomar är fysiskt aktiva i minst 60 minuter om dagen, vilket är rekommendationen från Världshälsoorganisationen WHO.

Läs mer om Pep-rapporten 2022 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att stötta skolorna i sitt hälsoarbete finns det kostnadsfria verktyget Generation Pep Skola, och skolor som arbetar aktivt med verktyget kan också bli certifierade. En certifiering innebär att hela skolan tagit krafttag och att alla delar på skolan stöttar eleverna till en bättre fysisk hälsa samt att arbetet är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

– Vår skickliga förstelärare och idrottslärare Elenore Karlsson har arbete med verktyget som uppdrag i sin förstelärartjänst, berättar Sara Carlsson, rektor i Torsviks skola.

– Elenore har involverat lärare och fritids, engagerat och motiverat, såklart med stöd från oss i ledningen, fortsätter hon. När vi nu kartlagt allt bra vi gör på Torsviks skola gällande rörelse och hälsa samt synliggjort detta har det resulterat i att vi är en certifierad Gen Pep Skola. Genom certifieringen inspireras vi att göra ännu mer för att lyfta fram rörelse och vikten av god mat.

Firar med att hissa ny flagga

I samband med certifieringen får Torsviks skola ta emot ett diplom signerat Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft och en av initiativtagarna, H.K.H. Prins Daniel. Skolan får även ta emot en flagga som ska hissas i vår.

– När Gen Pep-flaggan kommer skall vi hissa den med stolthet och fira tillsammans på skolan, säger rektor Sara Carlsson.

Men redan nu har skolan satsat på roliga aktiviteter med mycket rörelse.

– Årets termin avslutades med en uppskattad volleybollturnering på högstadiet, långdans i årskurs 6 och en massa organiserade aktiviteter med hjälp av eleverna som ansvarar för våra aktivitetsbodar på mellan- och lågstadiet, säger Sara Carlsson.

Certifieringen är en färskvara

I det digitala verktyget Generation Pep Skola har Torsviks skola skattat sitt nuläge genom evidensbaserade frågor för sex olika kategorier kring fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor, och sedan tagit fram konkreta handlingsplaner.

När en skola skattat sig högt på alla sex områden har skolan möjlighet att bli certifierad. Arbetet med barn och ungas hälsa är en färskvara och kräver ett kontinuerligt arbete, certifieringen löper därför på årsbasis, och kräver årlig ansökan om förnyelse.

På Lidingö finns ytterligare en certifierad skola, Bo skola som tog emot sin certifiering 2022 och behåller den under 2023.

Till toppen av sidan