Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Hersby vattentorn renoveras

Arbetet med att modernisera Hersby vattentorn har påbörjats och beräknas vara klart till hösten 2022. Därefter ska övriga två vattentorn på Lidingö renoveras. Syftet är att säkerställa framtidens vattenförsörjning för Lidingöborna.

Hersby vattentorn

Hersby vattentorn renoveras under 2022.

Hersby vattentorn byggdes 1949-50 och är ett av tre vattentorn på Lidingö. De övriga ligger i Käppala och på Näset. Det har nu blivit dags att renovera tornen och Hersby är först ut.

– Bland annat ska gamla ventiler, rör, styr- och reglersystem bytas ut så att det ska hålla i många år framöver, säger Clas Cramer, projektledare på Lidingö stad.

Tömts på vatten

Vattentornet i Hersby har nu helt tömts på vatten. Cisternen rymmer 3 000 kubikmeter vatten som först tas från Mälaren, därefter renas i Norsborgs och Lovö vattenverk för att sedan transporteras via en huvudvattenledning från Stockholm till Lidingö.

Hygienkrav

Eftersom vattnet är livsmedelsklassat ställs det höga krav på vilka material man använder i arbetet och på hygien.

– Betongkonstruktionen inne i stora vattencisternen ska kapslas in i ett speciellt plastskydd som är livsmedelsklassat så att vattnet ska fortsätta hålla toppenkvalitet, säger Clas Cramer.

Uppe på taket ska tätskiktet bytas ut till ett modernare alternativ.

Flera syften

Ett vattentorn har flera viktiga syften. Dels att utjämna trycket i vattenledningarna och dels att fungera som brandvattenreserv.

Tillsammans har Lidingös tre vattentorn en total volym av 11 000 kubikmeter dricksvatten. Renoveringen av Hersby vattentorn beräknas vara klar till hösten. Arbetet i Käppalas vattentorn beräknas börja under 2023 och vattentornet på Näset 2024.

Mer information
Till toppen av sidan