Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö stadshus får hedersomnämnande

Stockholms byggmästareförening ger ombyggnationen av Lidingö stadshus ett hedersomnämnande vid årets utdelning av ROT-priset som går till ombyggnadsprojekt där beställare, arkitekt och entreprenörer bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

Johannes kyrka har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2020. Johannes kyrkas stora kulturhistoriska värden stod i centrum när en ny församlingslokal skulle byggas. För det belönas de alltså med det årligen återkommande priset.

Som ett extra hedersomnämnande lyfter juryn för priset Lidingö stadshus.

Motiveringen lyder: ”Med en genomtänkt målsättning, strukturerad process och god projektledning har kommunen tillsammans med entreprenör och arkitekt gjutit nytt liv i detta kraftfulla hus. Fina tillägg kombineras med respekt för 70-talsarkitekturens ursprungliga värden.

Stadshuset är efter ombyggnaden inte bara en arbetsplats utan även ett aktivitetshus och en attraktiv mötesplats för kommunens invånare. Lidingö visar möjligheter till ett effektivt lokalutnyttjande som kan vara en förebild för andra kommuner.”

— Eftersom det handlar om skattebetalarnas pengar så har det varit mycket viktigt att hålla tidsplan och budget. Vi är också nöjda över att resultatet blev precis det öppna stadshus som idag upplevs som en tillgänglig och central mötesplats för Lidingöbor, medarbetare och besökare, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

I samband med ombyggnationen gjordes också en omfattande uppgradering av bland annat ventilationen för att förbättra arbetsmiljön.

—Vi är stolta över att det blivit en mycket positiv arbetsplats i linje med projektets mål. Det blev både en bättre arbetsmiljö för medarbetare och ett öppet stadshus för alla Lidingöbor, säger Adriana Buzea, teknik- och fastighetschef.

Om ROT-priset

ROT-priset instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990 och är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggnation i Stockholm. Priset ges till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. I juryn för ROT-priset ingår Anna-Greta Leijon, ordförande, Jan Wejdmark, Newsec, Anders Larsson, Thetis AB och Josefin Larsson, Wingårdhs och vinnare av ROT-priset 2019.

Till toppen av sidan