Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Stadshuset kan vinna prestigefullt pris

Stadshuset på Lidingö kan bli utsett till Årets bygge 2020. Det omfattande renoveringsprojektet som blev klart förra året är nämligen nominerat till den åtråvärda titeln i en tävling som anordnas av tidningen Byggindustrin.

Stadshuset på Lidingö

Renoveringen av Stadshuset på Lidingö är ett av tio projekt i Sverige som kan vinna pris. Foto: Roland Magnusson.

Tävlingen omfattar alla typer av projekt i Sverige, stora som små. Det handlar om såväl husbyggnads- som anläggningsprojekt, nybyggnad som ombyggnad.

Under hösten har tidningen fått in 68 förslag på projekt som färdigställts under 2019. Tio förslag har valts ut, däribland renoveringen av Lidingös Stadshus.

– Det är alltid kul när Lidingö uppmärksammas för positiva saker och den här nomineringen är så klart en sådan. Personligen är jag mest glad för att Lidingöborna får större nytta av stadshuset som mötesplats och samlingspunkt. Det visar att Lidingöborna uppskattar sitt stadshus och att de investerade pengarna gör nytta. God budgetdisciplin är också glädjande med projektet, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Öppna och moderna lokaler

Byggnaden invigdes 1975 och var därför vid projektstarten i behov av en omfattande teknisk upprustning. Under 2017–2019 renoverades hela Stadshuset då bland annat stammar och ventilationssystem byttes ut.

– Grundidén var att skapa ett öppet stadshus. Detta har man lyckats med och stadshuset upplevs i dag som ett öppet och mer tillgängligt hus för alla. Sedan inflytten har antalet besökare till exempel ökat med 40 procent hos biblioteket, säger Christina Karlemyr, enhetschef projekt på Lidingö stad.

Klarade tidsplan och budget

Renoveringen kostade totalt 300 miljoner kronor, vilket innebär att staden höll sig inom budget för bygg- och installationskostnader. Även tidsplanen hölls.

Vinnaren av Årets bygge 2020 presenteras på Byggforum den 31 mars på Courtyard by Marriott i Stockholm. En jury bestående av experter inom byggsektorn utgår från de fem kriterierna samverkan, innovation, genomförande, hållbarhet och arbetsmiljö.

Till toppen av sidan