Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Fem tips till dig som höstfixar trädgården

Höststäda i trädgården? Du vet väl att du kan beställa hämtning av trädgårdsavfall eller lämna det i Södergarn eller Stockby i stället för att elda. Eller varför inte göra en egen kompost i trädgården? 

Person som krattar löv i en trädgård

Under oktober månad är det tillåtet att elda trädgårdsavfall i den egna trädgården, men om du väljer att kompostera det på tomten slipper du förorena luften och kan i stället få utmärkt jord som kan återanvändas i trädgården.

Andra alternativ är att beställa hämtning av trädgårdsavfall eller att köra det till Södergarns kompostanläggning, de tar emot stora och små mängder avfall. Har du en säck avfall kan du lämna det hos Stockby returpark. Att dumpa trädgårdsavfall på stadens mark är inte tillåtet.

Fem tips för trädgårdsavfall

  • Har du mycket avfall kan du lämna det till Södergarns kompostanläggning. Länk till annan webbplats.
  • Har du små mängder, cirka 1 säck, kan du lämna det på Stockby returpark.
  • Du kan kompostera ditt trädgårdsavfall på tomten och sedan använda mullen i trädgården.
  • En trädgårdskompost gör du enkelt av exempelvis kompostgaller. Du kan lägga ner allt avfall som kommer från trädgården, men inte hushållsavfall för då kan det komma råttor och andra skadedjur. En välskött kompost ska i stort sett inte lukta alls. Kontakta gärna grannen innan du placerar en kompost vid en tomtgräns och placera komposten hänsynsfullt.
  • Du kan även teckna ett abonnemang staden för hämtning av trädgårdsavfall. Hör av dig till kundcenter. Då får du hem ett kärl som vi tömmer åt dig varannan vecka eller en gång i månaden under växtsäsongen.

Om du ändå vill elda

Inom planlagt område är det tillåtet att elda under 1-30 april och 1-31 oktober. Då kan du elda torrt trädgårdsavfall. Det är till exempel inte tillåtet att bränna byggmaterial som brädor eller gamla möbler av trä. Tänk på att elda med god förbränning och vid bra väderleksförhållanden och undvik att störa grannarna. Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten även vid eldning i liten omfattning. Eldning utomhus kräver kontinuerlig bevakning.

Du eldar på eget ansvar. Du kan kontrollera brandriskprognosen och om det råder eldningsförbud hos Storstockholms brandförsvar, telefon 08-454 83 39.

Till toppen av sidan