Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Plastbanta – dags att fasa ut engångsplasten

Cirka 70 procent av världens platsföroreningar i våra hav kommer från engångsplast. En plastsort vi kan leva utan. Därför driver Sörab kampanjen Plastbanta som går ut på att få privatpersoner mer medvetna om – och sluta – använda onödig plast.

Plast är med sina unika egenskaper en självklar del av vår vardag, till exempel inom industrin och sjukvården, men den orsakar också stora problem för vår miljö och en av de största plastbovarna är engångsplast.

2021 förbjuder EU sina medlemsländer att sälja engångsprodukter som tallrikar, engångsbestick, sugrör och snabbmatsförpackningar i plast och frigolit. Så det är hög tid att börja tänka på ditt eget användande av plast redan nu.

Bakom kampanjen står Sörab, ett regionalt miljö- och returbolag som ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna. Bolagets uppdrag är att ta hand om det avfall som uppstår i kommunerna, men har också som uppgift att sprida kunskap och inspirera invånarna till att bli mer hållbara. 2018 års plockanalys visade att drygt 20 kg plast per hushåll och år hamnade i vanliga hushållssopor. Material som skulle kunnat återvinnas.

Läs mer om kampanjen här. Länk till annan webbplats.

Till toppen av sidan