Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Stadshuset kan vinna ROT-priset 2020

För andra gången på kort tid nomineras renoveringen av Stadshuset till ett pris. Denna gång handlar det om Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2020.

Stadshusentrén med fontän i förgrunden

ROT-priset instiftades år 1990 och är ett årligt pris för att främja ombyggnation i Stockholm. Priset ges till det projekt där beställare, arkitekt och byggentreprenör bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. Stockholms Byggmästareförening är en lokal branschorganisation för bygg-, anläggnings- specialföretag i Stockholm.

Under tisdagen publicerades nomineringen på deras hemsida. Där står det klart att Stadshuset på Lidingö, som renoverades under 2017–2019, kan stå som vinnare som ett av totalt fem projekt i Stockholm.

Övriga nominerade är Accelerator konsthall, Johannes kyrka, kvarteret Brädstapeln och fastigheten Schönborg.

Juryns motivering

I juryns motivering står bland annat:

Ombyggnationen har skapat ett intresse för att vilja verka inom Stadshusets väggar och flera nya verksamheter har flyttat in i fastigheten – däribland en krögare, vårdmottagning och bibliotek. Projektet har präglats av stor transparens och gott samarbete mellan de olika inblandade parterna.

­– Roligt att vårt stadshusprojekt uppmärksammas. Det är i dag en modern och bra mötesplats både för anställda och Lidingöbor. Extra kul är att ett sånt här komplext projekt har hållt budget och tidplan, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Nominering till Årets Bygge

Det här är andra gången på kort tid som Stadshuset nomineras till i byggkretsar attraktiva bemärkelser. I februari var det till Årets Bygge 2020, ett årligt pris som delas ut av tidningen Byggindustrin.

Vinnaren av ROT-priset kommer att koras under ett seminarium i Kulturhuset. På grund av situationen med coronaviruset kommer prisutdelningen att ske under hösten 2020.

Förra året vann renoveringen och ombyggnaden av Nationalmuseum.

Till toppen av sidan