På Lidingö finns tre kulturmiljöer som är av riksintresse. Ett riksintresse är ett geografiskt område som är av nationell betydelse. Dessa är:
Grönstakolonin
Grönstakolonin är ett sportstugeområde från 1910 som räknas som Sveriges första kolonistugeområde. Området har med sina små tidstypiska stugor i rödmålad träpanel, växtligheten och den slingrande vägen varit förebild för senare sommarstugeområden, och har mycket av sin ursprungliga prägel i behåll.
Bygge och Bo
Bygge och Bo är ett område i stadsdelen Bo som planerades och uppfördes till Stockholms byggnadsingenjörers utställning "Bygge och Bo" 1925. Arkitekturen, i enhetlig klassicistisk stil med symmetriskt placerade hus, närmiljöer med förgårdar, plank och bakomliggande trädgårdar, har kommit att bli populär i Sverige.
Farleden utmed inloppet till Stockholm via Vaxholm
Farleden går utmed inloppet till Stockholm går via Norra Boo-Vaxholm-Oxdjupet-Lindalssundet. Farleden speglar skärgårdens betydelse för huvudstadens sjöfart, livsmedelsförsörjning och rekreationsliv allt sedan medeltiden. Älvviks gård är en del av riksintresset med sin sommarlantgård från 1700-talet. Till riksintresset hör även öarna Stora Höggarn, Lilla Höggarn, Båtsmanshättan, Duvholmen, Svanholmen och Fjäderholmarna.
Varför riksintressen?
Området kan vara viktigt av olika skäl. Där kan till exempel finnas naturvärden eller kulturvärden som är så ovanliga att de gör området viktigt, inte bara för Lidingöborna utan för hela landet. Det kan också vara ett område som är viktigt för att det ska användas till exploatering, till exempel för vägar eller järnvägar. Både mark- och vattenområden kan pekas ut som riksintressen. Riksantikvarieämbetet i samarbete med kommuner och länsstyrelser pekar ut riksintressen.
Vill du läsa mer om riksintressena? Mer läsning finns i översiktsplanen samt på Riksantikvarieämbetets webbplats.
Vill du titta på riksintressena för kulturmiljövård? Kulturvandringar guidar dig runt Lidingö.
Kulturvandringar på Lidingö