Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Badplatserna redo för sommarbadare

Värmen gör att många börjar samlas vid våra badplatser. Vi har rustat baden inför säsongen och mäter vattentemperaturen varje vecka.

Kvinna vid badstrand som tar vattenprov

Inför det stundande sommarlovet har våra friluftsbad setts över och delvis fått ny utrustning.

—Vi har städat, satt ut länsar och badstegar. Papperskorgar och bajamajor är på plats och vid Fågelöudde har vi öppnat toaletterna och slagit på vattnet, säger Magnus Öhrlén, driftchef för idrott och friluftsliv, Lidingö stad.

Nytt hopptorn

I år finns ett nytt hopptorn vid Fågelöuddebadet. Även däcket vid hopptornsbryggan är utbytt. . Vid Sticklingebadet har vi renoverat flytbryggan och bytt däck.

Temperaturer varje vecka

I början av varje vecka mäter vi vattentemperaturen vid våra officiella badplatser. Till och med slutet av augusti publicerar vi temperaturerna på vår webbplats och i sociala medier. De badplatser som omfattas är Sticklingebadet, Södergarn, Fågelöudde, Käppalabadet och Kottlasjön.

Den 7 juni var det 15 grader vid havsbaden på norra ön och 14 grader på den södra sidan. Som alltid var det varmast i Kottlasjön, hela 20 grader.

Bada säkert

Från och med veckan före midsommar och med jämna mellanrum under sommaren tar vi vattenprover vid våra badplatser för att kontrollera bakteriehalt och eventuell algblomning. Även botten besiktas under säsongen så att badplatserna ska vara så säkra som möjligt.

—Vi besiktar botten och rensar bort föremål två gånger varje sommar. Den första besiktningen blir vi klar med under veckan, den andra gör vi i augusti. Vi undersöker även vattnet vid Badberget och Vattenverket vid Kottlasjön, samt vid Hustegaholm, säger Magnus Öhrlén.

Även om vi befinner oss utomhus och det kan upplevas säkrare ur smittoperspektiv fortsätter vi förstås att hålla avstånd till varandra, både på stranden och i vattnet. Och varför inte ta cykeln till badet och slippa eventuella parkeringsproblem? Vid Fågelöuddebadet finns i år dubbelt så många cykelställ som i fjol. Ha en skön sommar och simma lugnt!

Till toppen av sidan