Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Idrottsskola + NPF = sant

Nu startar vi idrottsskola för öns barn och ungdomar med NPF-diagnos, med början den 28 september. Anmälan är öppen och det är gratis att vara med.

I höst är det dags för idrottsskola med prova på-verksamhet för Lidingös barn och unga mellan 7 och 18 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).

Varför just en idrottsskola?

Det är känt att barn och ungdomar med NPF-diagnos generellt deltar i idrottsverksamhet i mindre utsträckning än övriga i samma åldersgrupp.

För den här gruppen barn och tonåringar är idrott extra viktigt eftersom det – förutom att vara kul såklart – ökar och håller uppe dopaminnivåerna och hjälper de unga att hålla ett bättre fokus. Fysisk aktivitet är ju bra för vem som helst, och att idrotta tillsammans inom något man tycker om ger gemenskap och en meningsfull fritid. Att ha en NPF-diagnos är ganska vanligt och det finns ett antal exempel på kända och framgångsrika idrottare med NPF.

Start 28 september

Idrottsskolan arrangeras av idrottsenheten och ungdomsavdelningen i staden, i samverkan med idrottsföreningar på ön.

Vi startar torsdagen den 28 september. De första gångerna är idrottsskolan på Lidingövallen där deltagarna får prova på friidrott med IFK Lidingö Friidrottsklubb. Därefter blir det basket vid tre tillfällen i Bodals skolas idrottshall tillsammans med KFUM Lidingö Basket, innan Lidingö SK tar över och erbjuder handboll vid tre tillfällen.

Idrottsskolan är kostnadsfri.

Vad är speciellt med just den här idrottsskolan?

Det är egentligen ingen större skillnad jämfört med annan idrott, mer än att det kommer att finnas en stor förståelse för de utmaningar som kan finnas och goda möjligheter att göra anpassningar. Man behöver inte ha en formell NPF-diagnos för att vara med, alla som känner att man kan höra hemma i denna idrottsskola och vill delta är välkomna.

Personal från staden med erfarenhet av att arbeta med denna målgrupp kommer att vara på plats vid varje tillfälle. Själva idrottsaktiviteterna leds av föreningarnas tränare. Tränarna har fått ”tips och tricks” och veta vad man kan behöva tänka på när man möter de här barnen och ungdomarna. Detta är extra viktigt här men även värdefullt i den övriga, "vanliga" verksamheten, där dessa barn också finns.

Vi berättar för tränarna vad de bör känna till om NPF men vill också avdramatisera hela grejen med att ha en diagnos. Brister man i något kan det finnas styrkor i andra delar. En ökad förståelse hos idrottsledaren kan minska risken för onödiga missförstånd och ge en ökad struktur och tydlighet, vilket ofta är extra viktigt för de här barnen och ungdomarna.

Vilka veckodagar är det?

Torsdagar kl. 17.30–18.30, den 28 september till och med 30 november.

Den 28 september, 5 och 12 oktober är vi på Lidingövallen och genomför friidrott under IFK Lidingö Friidrottsklubbs ledning.

Vi flyttar sedan verksamheten inomhus till Bodals skolas idrottshall där KFUM Lidingö Basket erbjuder verksamhet den 19 oktober, 26 oktober och 9 november.

Därefter tar Lidingö Sportklubb Handboll över och kör den 16, 23 och och 30 november.

Måste man vara med på allt?

Det är möjligt att endast delta på en viss del av idrottsskolan. Är man till exempel endast intresserad av att prova en av idrotterna så är det okej att bara delta under dessa veckor, även om hela terminen är att föredra.

Var anmäler jag mitt barn?

Vi tar gärna emot anmälan senast den 14 september för att kunna planera, men det går även att anmäla sig senare. Det är gratis att delta.

Anmäl ditt barn till idrottsskolan

Går det att komma och prova på en gång?

Vi ser gärna att deltagarna är föranmälda, för planering. Det går dock bra att dyka upp på träningen ändå om man vill vara med en gång och prova.

Kontakt

Vill du veta mer är du välkommen att mejla till idrott@lidingo.se.‌

Mer information
Till toppen av sidan