Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö en av landets starkaste e-handelskommuner

Lidingö är en av landets hetaste kommuner när det gäller e-handel. Detta enligt en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea, som har jämfört antalet nystartade e-butiker i förhållande till befolkningsmängd.

Flygbild över Lidingö

Foto: Aerocam Scandinavia AB

Lidingö klättrar från plats 46 till plats 9 på listan över kommuner där det öppnades flest e-butiker förra året. Som jämförelse kan sägas att Stockholm hamnade på en åttondeplats och Solna strax bakom Lidingö.

– Det finns en stor drivkraft hos Lidingöborna att starta eget företag och e-handel är ett område som har ökat stadigt. Lidingö har under flera år hamnat på en andra placering i nyföretagande bland Sveriges kommuner, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef på Lidingö stad.

Enligt statistiken startades 17 nya e-butiker på ön under förra året.

– Vi vet sedan tidigare att nyföretagandet på Lidingö är exceptionellt högt. Det är även mycket tillfredsställande att se att Lidingöföretag är ledande i Stockholmsområdet inom e-handel. Att kunna kapitalisera på den nya teknikens möjligheter är viktigt för ett framgångsrikt företagande och ett starkt Sverige, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Över 2 000 nya e-butiker i landet

För tredje året i rad genomför Svea sin årliga kartläggning. Siffrorna är hämtade från Allabolag.se och befolkningsstatistiken från Statistiska Centralbyrån.

Samtliga nystartade e-handelsföretag under 2019 ingår i undersökningen. Totalt startades 2 084 stycken i hela landet. Antalet nystartade e-butiker har sedan jämförts mot antal invånare i Sveriges alla kommuner för att få fram ett indexvärde. Värdet visar var i landet e-handeln är på starkast framfart. Endast kommuner med över 10 000 invånare har ingått i kartläggningen.

Bästa e-handelskommun 2019 är enligt undersökningen skånska Höganäs.

Till toppen av sidan