Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Marknad och prisutdelning för årets UF-företag

Torsdagen den 9 december hölls den årliga entreprenörsmässan med unga företagare från Hersby gymnasium. Ett 20-tal UF-företag fanns på plats utanför stadshuset för att visa upp sina affärsidéer och produkter, många med koppling till hållbarhet.

Alva Adler och Emil Nystedt i Recreate UF, som ger gamla tavlor nytt liv

En strid ström av besökare kom förbi stadshuset för att köpa julklappar och mingla runt bland årets UF-företag. Mässan, som i år blev till en marknad, invigdes av kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

− Det var verkligen jätteroligt att se våra duktiga UF-elever “in action” och vi blev alla mycket imponerade och stolta. Ung företagsamhet och entreprenörskap är något vi jobbat med i många år här på Lidingö och man slutar aldrig att imponeras av våra unga entreprenörers idérikedom och starka driv, säger Monika Öman, diplomerad UF-lärare och samordnare på ekonomiprogrammet, Hersby gymnasium.

Som en final på eftermiddagen delade UF-juryn, som består av representanter från staden och näringslivet, ut priser inom kategorierna bästa affärsidé, bästa hållbarhet, bästa affärsmodell och bästa monter.

− Det var en härlig julstämning på plats och väldigt roligt att så många passade på att handla julklappar inför julen. Det är häftigt att se vilken entreprenörsanda det finns hos eleverna och hur proffsiga de är på kundbemötande, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef och en av medlemmarna i UF-juryn.

UF-juryn består av : Matias Palm-Jensen (ordförande) Malin Rosenqvist, Maria Hall-Person och Fredrik Westerman. Rotary Lidingö Milles, representerades av Anders Öberg som delade ut tre priser för bästa pitch från Draknästet som arrangerades i mitten av oktober.

Nedan följer en presentation av vinnarna i de olika kategorierna:


Bästa affärsmodell 2020/21

ReCreate UF: Albin Larsson, Alva Adler, Emil Nystedt, Isak Jansson, Nora Dahle

ReCreate UF ger gamla tavlor nytt liv med stilren och modern design. Företaget skapar och säljer handgjorda spackeltavlor som håller hög kvalité med en låg klimatpåverkan och riktar sig främst mot kreativa individer med stark klimatmedvetenhet.

Juryns motivering: För en snygg och väl genomarbetad affärsplan från början till slut. En rakt igenom hållbar affärsidé och unika produkter, där man med hjälp av kreativa, hållbara samarbeten och egen kreativitet skapar nya, dekorativa alster av gamla, lokalt återvunna tavlor. Ett UF-företag med korta, kärnfulla rollbeskrivningar som effektivt och tydligt lyckas beskriva allt ifrån målgrupp, lämpliga försäljningsstrategier, budget och mål som känns realistiska.


Bästa affärsidé 2020/21

Study Smart UF bestående av Arthur Cornell, Matilda Bergqvist, Rasmus Sörberg, Sofia Hägglund och Alexander Näs. Affärsidén är ett anteckningsblock i syfte att motivera till studier. I blocket medföljer studietips från tidigare studenter, studiemotivation samt fakta om vikten av att anteckna för hand.

Juryns motivering: Kunskap är makt. Det handskrivna ordets betydelse, skapade vår civilisation. Frivilligt och ibland motvilligt lockas vi av frukten på kunskapens träd. Hur sorterar vi? Hur väljer vi? Vad lär vi oss? Årets affärsidé tar avstamp i modern vetenskap som hyllar ursprunget. Som en kunskapens butler finns nu Study Smart at your service!

Bästa hållbarhet 2020/21

Re;Scent UF bestående av Anja Harting, Clara Kvellsten Stubbs, Hedda Zingmark, Stephanie Jacobsson Gogoll, Philippa Thun.

Affärsidén är ett linnevatten lokalt producerat på Lidingö av miljövänliga komponenter för textilier och kläder i hemmet i återanvänd flaska. Budskapet är att minska på onödig klädtvätt.

Motivering: Hållbarhetstanken är närvarande hela tiden och måste så vara. Idéer som underlättar för alla att kunna bidra i sitt dagliga liv är en förutsättning för en hållbar framtid. Med en genomgripande hållbarhetstanke gör det här UF-företaget det lätt för oss alla att vara hållbara varje dag. Det är enkelt, sparar både energi, vatten och pengar. Det är bara att spreja…

Bästa monter 2020/21

Season Granola UF bestående av Clara Ridderstolpe, Gustaf Krumlinde, Mira Schmidt och Paula Stenqvist.

Juryns motivering: Såvitt vi vet är detta en unik produkt med fina lokala samarbeten tilltalande både med förpackning och aktuella smaker utifrån säsong som tillvaratar frukt och nötter som annars gått till spillo! Snygg logo på attraktiva förpackningar som vi gärna själva tar med som gå-bort-present här i jul och framöver. Vi ser fram emot att ta del av påsk-, Halloween och andra spännande smaker. Nyttigt kan vara både snyggt & gott!

Till toppen av sidan