Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Otillåtet med trängsel

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar på restauranger, caféer och barer får inte förekomma, enligt nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten.

Bild på serveringsperson med en tallrik mat

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter börjar gälla den 25 mars och innebär att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

Generellt gäller att besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna.

De nya föreskrifterna ska tillämpas i verksamheter som omfattas av anmälan enligt 11 § Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien, till exempel restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamhet.

Varje verksamhet ska säkerställa att besökarna kan hålla avstånd mellan varandra.

Föreskrifterna i korthet

  • Besökaren endast får äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer
  • Stående servering vid barer inte är tillåtet
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.
  • Vid bufféservering gäller att besökare ska kunna hålla avstånd till varandra. För att hålla en bufféservering öppen måste företagaren uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift ”Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m." samt fortsätta att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.

Den som ansvarar för verksamheten ska enligt Folkhälsomyndigheten också ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Till toppen av sidan