Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Småföretagande skapar flest jobb

Lidingö klättrar tio placeringar, från 52:a till 42:a plats, i branschorganisationen Företagarnas rapport Välfärdsskaparna. I rapporten mäts hur mycket olika sektorer tillför den kommunala skattekassan.

företagare som säljer blommor

I rapporten Välfärdsskaparna framgår att det är småföretagen med sin personal, dit räknas företag med färre än 50 anställda, som bidrar med mest pengar till kommunal verksamhet. På Lidingö handlar det om 978 miljoner kronor under 2018. Att det är just de mindre företagen som bidrar mest gäller för 208 av landets 290 kommuner.

Rapporten mäter hur olika sektorer bidrar till kommunernas. I hela riket svarar de små företagen för 29 procent av de kommunala skatteintäkterna, vilket är mer än någon annan sektor. På Lidingö är siffran 34 procent. Det innebär att Lidingö klättrar från plats 52 från förra mätningen 2017, till plats 42.

– Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling. Vi försöker underlätta för företagare på flera sätt, bland annat genom En väg in-möten där företagare samtidigt får möta de handläggare som berörs av ett aktuellt ärende. Ett annat exempel är vår nya svarsgrupp i kundcenter med fokus på näringslivsfrågor, som snabbt kan ge svar på frågor som rör företagande, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Skapar jobb

Statistik visar också att fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda. Sedan 1990 har antalet jobb i privata småföretag ökat med 868 300, mer än dubbelt jämfört med större företag. På Lidingö är motsvarande siffra 5 270 jobb.

– Kommunen har en viktig roll i att skapa nätverk mellan skola och lokalt näringsliv. Eleverna ska ha kännedom om vilka arbetslivsmöjligheter som finns inom det lokala näringslivet. Där har vi ett framgångsrikt samarbete med gymnasieskolan i det som kallas Ung företagsamhet, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef i Lidingö stad.

I likhet med tidigare undersökning för två år sedan toppas Företagarnas lista av Åre med 43 procent.

Mer information
Till toppen av sidan