Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Trängselkontrollerna ger resultat

Arbetet med att begränsa trängseln på lokala serveringsställen fortsätter. Till och med den 15 februari 2021 har miljöenheten i Lidingö stad gjort ungefär 120 trängselkontroller sedan starten i mars förra året.

Bild på ett dukat bord med tallrikar, glas, blommor och ljusstakar.

I närmare ett år har coronapandemin påverkat vår vardag på olika sätt. Inte minst det faktum att gemene man efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten ska undvika att samlas i stora grupper. I dagsläget får staden inte in så många klagomål om trängsel.

– De flesta verksamheter som vi kontrollerar verkar ha anpassat sig efter de regler som gäller och vidtagit lämpliga åtgärder. Vid det här laget har de flesta bra koll på vad som gäller, säger Carina Holm, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Lidingö stad.

Max fyra personer per sällskap och bord

Under januari månad har inspektörerna främst fokuserat på att kontrollera att verksamheterna har följt de nya reglerna om max fyra personer per sällskap och bord.

Uteserveringar under våren

Planen för våren är att fortsätta med kontinuerliga trängselkontroller.

– När uteserveringarna öppnar blir det fokus på att det inte uppstår trängsel där, säger Carina Holm som konstaterar att de ser resultat av kontrollerna som görs.

– I vissa fall har vi uppmärksammat till exempel att verksamheterna inte haft tillräckligt tydliga avståndsmarkeringar eller helt missat att sätta upp informationsskyltar till kunderna. Då är det bra att det kan rättas till. Vid många av kontrollerna får vi också frågor från verksamheterna om hur de kan göra för att det ska blir rätt, säger hon.

Så anmäler du trängsel

Om du vill anmäla trängsel på caféer och restauranger kan du använda formuläret som finns på stadens hemsida på länken nedan. Scrolla ner lite på sidan och tryck på plus-symbolen bredvid "Anmäl trängsel" så fälls ett anmälningsformulär ut där du kan fylla i uppgifter:

Här kommer du till anmälningsformuläret på stadens hemsida.

Om det gäller trängsel på ställen som omfattas av pandemilagen (butiker, sporthall, gym) ska man vända sig till Länsstyrelsen som är ansvariga för tillsynen där.

Mejla då till: pandemilag.stockholm@lansstyrelsen.se.

Till toppen av sidan