Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Eldningsavrådan på Lidingö

Från och med klockan 12.00 tisdagen den 19 april avråds det från eldning i hela Räddningsregion Östra Svealand på grund av stor risk för gräsbränder i skog och mark. Beslutet gäller tills vidare.

Eldningsavrådan på Lidingö. Mer info på storstockholm.brand.se.

Bedömningen är gjord utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd mellan räddningstjänsterna. Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Särskilda grillplatser

Grillning får ske på allmän plats om man grillar på särskilt iordningsställda grillplatser. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand.

All eldning sker på eget ansvar

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten. Håll koll på elden hela tiden när du eldar.

Det är alltid du som ansvarar för säkerheten och är juridisk ansvarig för eventuella konsekvenser. Den som handskas vårdslöst med eld kan dömas enligt brottsbalken för allmänfarlig eller grov allmänfarlig vårdslöshet.

Eldning av trädgårdsavfall i april och oktober

Du får bara elda trädgårdsavfall under begränsade perioder vår och höst. Eldning sker under eget ansvar och får inte störa dina grannar.

Inom planlagt område är det enbart tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall den 1–30 april och den 1–31 oktober. Tänk på att elda vid bra väderleksförhållanden. Det är bara tillåtet att bränna trädgårdsavfall, inte byggmaterial som brädor eller gamla möbler av trä.

Kompostera mera

I stället för att elda kan du kompostera ditt trädgårdsavfall på tomten. Har du mycket avfall bör du lämna in det till Södergarns kompostanläggning.

Mindre mängder kan du lämna på Stockby returpark.

Håll dig uppdaterad

Håll koll på brandrisken i skog och mark via appen BRANDRISK Ute.

Information om brandriskprognosen kan du även få på följande telefonnummer:

Storstockholms brandförsvar: 08-454 83 39

Till toppen av sidan