Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Gemensam satsning för en skräpfri botten

I samarbete med Rena Mälaren och Hamnab rensar vi havsbottnen runt Lidingös kustlinje. Dykningar pågår mellan juni och oktober och den som vill är välkommen att titta på eller hjälpa till att dra upp skräp på land.

Dykare är under vattnet och håller i ett bildäck som hen har hittat på botten.

Dykare letar efter skräp på botten och har här hittat ett bildäck. Foto: Oskar Kihlborg

Med hjälp av båtar, kranpråm och kranbil gör en grupp dykare upprepade insatser på flera platser runt Lidingö för att bärga och forsla bort skräp från botten.

En bättre vattenmiljö

Lidingö stad är den första kommunen i Stockholmsområdet som genomför en så här pass stor insats för miljön under vattenytan. Enligt Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, är satsningen ett led i att skapa en bättre vattenmiljö runt Lidingö.

– Batterier, oljor, däck och annat som dumpas i våra vatten kan skapa stora miljöproblem och innebär också en skaderisk. Lika självklart som det är att värna miljön på land är det att värna vattenmiljön och att ta hand om den dolda soptippen under vattenytan, säger han.

Vill få upp gifter

Hamnab har dykt runt Lidingö tidigare. Inför varje badsäsong besiktar och rensar de också vattnet vid Lidingös badplatser. I samarbete med frivilligorganisationen Rena Mälaren tar de upp saker från botten.

– Tillsammans kommer vi dyka på olika platser runt Lidingö där vi tror att det finns mycket skräp som till exempel vid kajer, båtklubbar, marinor och fabriker. För oss är inte det viktiga var vi hittar skräpet, utan att skräpet inte ligger på botten, säger Robbie Bergqvist, VD för Hamnab Sjöentreprenader AB.

Med en ökad miljömedvetenhet hos allmänheten får dykarna allt fler förfrågningar om bottenrensning.

– Jag är glad över detta samarbete. Det är både viktigt och givande att ta hand om soptippen under vattenytan. Vi vill få upp gifter och främja levande bottnar. Värnar vi om miljön får vi mycket tillbaka, säger Fredrik Johansson, dykare och grundare av Rena Mälaren.

Preliminära dagar och platser

Då arbetet är beroende av väder och vind är det svårt att säga exakta platser och tider när fler dykningar kommer att genomföras framöver. Dykarna har tjuvstartat lite i maj månad genom att dyka vid Fjäderholmarna och Bosön. 

Nedan finns en preliminär lista (med reservation för ändringar med kort varsel). Du som är intresserad är välkommen att titta förbi och hjälpa till om du vill, främst då med att dra upp skräp på land. Samling en stund före utsatt tid för dykare och medhjälpare.

  • 21 juni – Islingeviken, vid OKQ8, klockan 18.30–19.30
  • 29 juni – Sticklinge båtklubb, klockan 18.30-19.30 (eventuellt även vid Mor Annas brygga)
  • 5 juli - Sticklinge udde båtklubb, klockan 18.30-19.30
  • 9 juli – Lidingövarvet, klockan 10.00-15.00 (sluttiden kan komma att ändras)
  • 30 augusti - Gåshaga strand, 17.00-21.00
  • 3 september - Askrike, 10.00-14.00
  • 6 september - Nordwall Marin, 16.00-21.00

Förutom de angivna datumen kommer det att dykas kvällar löpande mellan juni och september vilket beslutas med kort varsel.

Till toppen av sidan