Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Gröna gruppen sköter om Lidingös natur

Just nu pågår ett naturvårdsprojekt där deltagarna sköter om naturmarker runt om på ön. Projektet kallas Gröna gruppen och är ett samarbete mellan staden och Arbetsförmedlingen med bidrag från Länsstyrelsen.

Fyra män i orange arbetskläder står utomhus och tittar in i kameran.

Nawrouz Yousefi, Abel Arey Nega, Daniel Rohman och Osman Osman är Gröna gruppen på Lidingö.

Nawrouz Yousefi, Abel Arey Nega och Osman Osman är med i projektet som kallas Gröna gruppen. Deltagarna kom till Sverige för några år sedan från Eritrea och Afghanistan. Arbetsledaren Daniel Rohman från Lidingö stad vägleder dem i vardagen när gruppen exempelvis röjer sly, klipper gräsmattor, sågar träd och buskar.

Får värdefulla erfarenheter

Veckodagarna är uppdelade med utomhusarbete på förmiddagarna och på eftermiddagarna läser Osman Osman och Abel Arey Nega SFI, Svenska för invandrare, för att bättra på svenskakunskaperna via Arbetsförmedlingen.

Projektet ger dem en chans att ta sig ut på arbetsmarknaden och få värdefulla erfarenheter.

– Mina arbetskamrater är trevliga, det är jättekul, säger Osman Osman.

Uppskattat arbete

Gröna gruppen är uppskattad av många Lidingöbor när de åker runt och på olika sätt fixar till utomhusmiljöer så att det ser snyggt och prydligt ut.

– Vi får många positiva reaktioner. Det är roligt för jag har ett mål att deltagarna förhoppningsvis ska tycka det här är så pass kul att de kan tänka sig att fortsätta med den här typen av jobb även i framtiden, säger Daniel Rohman.

Snabbt på plats

Liknande projekt har funnits i staden sedan 2018. Denna omgång startade efter sommaren och pågår året ut. Lidingö stad har fått ett bidrag från Länsstyrelsen Stockholm på totalt 160 000 kronor till stöd för kommunala arbetslag inom naturnära jobb i Lidingö kommun.

Lars Heins, förvaltare naturmark på Lidingö stad, försörjer Gröna gruppen med arbete på stadens mark.

– Det är väldigt smidigt att ha hjälp av dem och de är väldigt arbetssugna. De gör det där lilla extra som vi annars inte klarar av så snabbt med våra entreprenörer. De kan vara snabbt på plats och hjälpa till, säger han.

I videon nedan kan du se hur en vanlig dag kan se ut när gruppen jobbar.

Till toppen av sidan