Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Lidingö blir Hundarnas ö

Uppdaterad 2 april.

April, april! Hoppas alla hussar och mattar (och ni andra) fick er ett gott skratt. Glad påsk!

Det har väl inte undgått någon att Lidingö översvämmas av hundar. Alla nya valpar på ön är en av få positiva effekter av coronapandemin. Lidingö stad bejakar detta snabbt ökande intresse hos många Lidingöbor och gör en extra satsning för att alla hundar ska trivas på ön.

Bild på fyra glada hundar

Nya träningsplatser, gratis hundkurser, hundmentorer och maxbelopp på hunddagis är bara några av satsningarna i mångmiljonprojektet ”Hundarnas ö”.

Bland annat kommer den nyanlagda fotbollsplanen i Dalénum att reserveras för hundträningar några timmar varje kväll.

- Vi förstår att vi kan få en del skäll för det här, men vi upplever att behovet av planen är större bland hundägare än fotbollsspelare, säger Jack B Russéll, som har en nyinrättad tjänst som smådjurskonsulent på Lidingö stad.

Det blir även utvidgade arbeten för upprustningen av Lidingövallen. Utanför den nya 400-metersbanan anläggs en hundkapplöpningsbana och på isrinken byggs en kommunal kennel som ska föda upp stora som små hundar, alla med vaktegenskaper - för en säkrare och tryggare ö.

- Vi tycker inte att isen utnyttjats maximalt av skridskoåkare de senaste vintrarna och tror att efterfrågan på hundstall är större än is, säger Jack B Russéll.

Låt bajset ligga

Vidare kommer några områden i staden att på prov undantas från kravet att plocka upp hundbajs, något som kan ge bra näring åt våra grönområden och parker. För att det inte ska bli för mycket hundbajs liggande kan endast boende hundägare i respektive området ansöka om att slippa plocka upp bajset. För enkelhetens skull väljer vi de områden som ingår i boendeparkeringen; Näset, Torsvik, Baggeby och Bodal. Du gör ansökan i samma system som du ansöker om boendeparkering. Blir du godkänd får du en liten brun rosett att sätta på hundkopplet.

Ta med hunden till badet

Kommunen kommer också att arrangera gratis hundkurser i Långängens naturreservat, där vi samtidigt skippar koppeltvånget. Du som är hundrädd uppmanas att hålla dig borta från det området eftersom det kommer att förekomma lösa och inte helt färdiguppfostrade hundar där.

Nytt för i år är också att det blir fritt fram för hundar på samtliga kommunala badplatser, även Breviksbadet.

Annexet vid Sticklinge skola görs om till kommunalt hunddagis där en maxtaxa om 1 000 kronor i månaden införs. Det kommer att ges möjlighet för eleverna vid skolan att få ett naturligt umgänge med hundarna under lektionstid.

Staden vill också uppmuntra erfarna hundägare att ingå i ett mentorsprogram med nyblivna hussar och mattar. Ett symboliskt arvode kommer att utgå i form av tuggben.

Kennelklubben jublar

Svenska Kennelklubben välkomnar och hyllar Lidingös initiativ.

- Det här en glädjande satsning på människans bästa vän. Vi önskar Lidingö stad lycka till med detta ambitiösa projekt, säger Daniel Doberman.

Till toppen av sidan