Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Nyfiken på: Lyftet för Kottlasjön

Det är ingen slump att vattnet i Kottlasjön blivit klarare - staden har gjort en rejäl satsning för att förbättra sjöns vattenkvalitet. Varför och hur gjorde vi? Vad blev bättre? Här är två som vet svaren.

Hör Jerker Idestam-Almquist, kommunekolog, och Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden berätta om den lyckade insatsen i Kottlasjön.

Har du också märkt att Kottlasjöns vatten blivit klarare de senaste åren? Det stämmer. Vi lyckades vända trenden när sjön mådde som sämst.

Här berättar vår kommunekolog Jerker Idestam-Almquist och Carl-Johan Schiller (KD), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, varför, hur vi gjorde och vad som blivit bättre. Och vad du som vistas vid sjön kan göra för att hjälpa till att behålla den fina vattenkvaliteten.Stor förbättring efter insatserna

Kvaliteten på Kottlasjöns vatten har gått från näst lägst till näst högst på den 1 till 5-skala som brukar användas. I dag mår Kottlasjön väldigt bra och man kan också se på vattnet att sjön mår bättre. Det är renare och mängden växtplankton har blivit betydligt mindre. Det finns också fler växter nu, just för att vattnet har blivit klarare så att solljuset når längre ner i sjön. Abborrarna trivs också bättre och nu har vi till och med hittat fisk i sjöns djupaste delar. Välkommen att bada!


Till toppen av sidan