Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Undvik att bada vid algblomning

Nu har sommarens ytansamlingar av cyanobakterier börjat spridas i Östersjön och kan med kort varsel även nå ön. Var vaksam om du ser att algerna börjar samlas och undvik att bada vid tydlig algblomning eftersom det vattnet är giftigt att svälja och kan ge hudirritationer.

Algblomning. Foto: Lidingö stad

Ytansamlingar av cyanobakterier har observerats över stora delar av Östersjön, enligt Länsstyrelsen och SMHI. Algerna kan blåsa in eller försvinna på kort tid beroende på vindriktningen. Det är därför svårt att ställa prognoser i förhand för när eller om de når ön, men även i Kottlasjön kan alger blomma.

Undvik att bada vid algblomning

Algblomning orsakas av cyanobakterier som förökar sig fort vid tillgång på näring och värme och perioder av algblomning kan uppstå runt Lidingös kust under sommaren. Undvik att bada i kraftig algblomning eftersom det kan vara giftigt att svälja och kan ge hudirritationer.

Algblomningar kan dyka upp i stort sett under hela året, men de potentiellt skadliga blomningarna i Östersjön är vanligast under högsommaren (juli-augusti) och delar av hösten.

Är vattnet klart så är det ingen fara att bada, men avstå från bad när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Stränder med frånlandsvind brukar vara ett bättre val.

Symptom vid förgiftning

Barn och husdjur ska särskilt undvika att få i sig vatten med cyanobakterier, men även vuxna bör vara uppmärksamma. De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Följ algläget på webben

Algblomningen ser ut som en gröngul soppa eller blågrön trådig massa. Grumligt vatten kan ibland bero på andra typer av alger eller pollen. Länsstyrelsen och SMHI följer kontinuerligt läget i Östersjön på sina webbplatser. Även staden gör observationer, men inte lika ofta.

Till toppen av sidan