Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Var rädd om de vilda djuren – koppla hunden

Vi är många som uppskattar att vistas i Lidingös fina natur, men med det kommer ett ansvar. Flera rådjurskid har nyligen blivit rivna av hundar på Lidingö. Vi vill därför påminna dig som hundägare om att hålla din hund kopplad.

Liggande rådjurskid i gräs.

Denna sommar är det extra många som promenerar, cyklar, springer eller rastar hundar i Lidingös skogar. Samtidigt har många av våra vilda djur fått ungar. Lidingös viltvårdsgrupp gör ett viktigt jobb för att behålla de vilda djur som ska finnas på ön och en rik fauna skapar en bättre naturupplevelse.

Mycket vilt

Lidingö med sina stora strövmarker har mycket vilt, cirka 200 rådjur och omkring 25 dovhjortar. Det är en tillgång för Lidingöborna och deras hundar att ha så mycket natur runt knuten, men det kräver också att hundägaren har koll på sin hund. Därför ska hundar hållas kopplade under den känsliga tiden 1 mars-20 augusti. Det är reglerat i §16 lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150).

- Att vistas i skog och mark, samt att vara hundägare, är alltid ett stort ansvar. I år när många Lidingöbor semestrar hemma på ön är respekt för såväl varandra som naturen extra viktigt. Jag vill också påminna om hundhagarna som finns på ön, säger Carl-Johan Schiller (KD) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Måste kunna kalla in hunden

Även annan tid på året ska hunden hållas under sådan tillsyn så att den hindras från att förfölja vilt.

- Hundars instinkt är att jaga om de kan, säger Lidingös viltvårdare, det är bara ytterst få hundägare som har sådan pli på sina hundar att de kan släppa dem lösa. Det hjälper inte att ägaren säger att just hens hund inte jagar.

Viltvårdaren påminner också om att man är skyldig att anmäla till polisen om man kör på något vilt, det gör man genom att ringa 112 inom fyra timmar så att det skadade djuret kan spåras, tas om hand eller avlivas och slippa plågas.

Till toppen av sidan