Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Hustegaholm öppnar för säsongen

Just när näktergalen inlett sin skönsång öppnar kaféet på somriga Hustegaholm, efter två års pandemibegränsningar. Dock blir det inget midsommarfirande i år.

Den högtidliga invigningen sker den 16 juni där Birgitta Sköld, omsorgs- och socialnämndens ordförande, LP, hälsar alla välkomna och som traditionen bjuder hängs blomsteramplarna upp. Stefan Heinebäck, omsorgs- och socialförvaltningschef, berättar om Hustegaholm förr och nu.

Hustegaholm är ett naturskönt område vid Kyrkvikens norra strand på Lidingö som ägs av Lidingö stad sedan 1964. Sommartid bedriver PRO och SPF Lidingöskeppet kaféverksamhet i samarbete med Lidingö stad. Det är öppet för alla men vänder sig särskilt till äldre, både de som bor i eget boende, i servicehus eller i vård- och omsorgsboende.

- Jag känner en enorm tacksamhet över vår ö och den vackra natur vi har möjlighet att få vistas i, säger Birgitta Sköld. Att vi kan erbjuda Lidingöborna en plats att komma till, där man bara kan vara, känna sommarens dofter av nyklippt gräs, blommande syren och gullregn.

Välkommet sommarinslag

För många äldre har det varit ett välkommet inslag att få göra en utflykt till Hustegaholm och efter två år av pandemi med begränsat öppethållande står dörrarna åter öppna. Förutom kaféet anordnas gudstjänster i det gröna och andra aktiviteter. Exempelvis underhåller Musikskolan vid några tillfällen, det blir linedance som en av värdinnorna håller i. Men mest är det en plats att bara vara på som funnits ända sedan 1600-talet. Då var det jordbruk, men aktiviteterna har växlat genom århundraden. Platsens skönhet och fridfullhet skildrades dock redan i början av 1900-talet av författaren Gustaf af Geijerstam i verket Lillebror. I dag har Ö-gruppen verksamhet i Kaptensstugan med bland annat trädgårdsskötsel och tillverkning av brasved.

Midsommar

Det traditionella midsommarfirandet på Hustegaholm kom av sig under pandemin och blir inte av i år heller.

Hustegaholm är öppet 14 juni–7 augusti, tisdag–söndag klockan 12–16. Välkomna!

Till toppen av sidan