Huvudinnehållet startar här

Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Mötesplatsen fokuserar på att förebygga demens

I maj månad fokuserar Mötesplats centrum på demensprevention. Det blir en rad aktiviteter som handlar om hur man kan bromsa och förebygga demens.

Äldre kvinna som spänner armmusklerna.

Mötesplats Centum vill inspirera till sociala möten, fysisk aktivitet, hälsosamma kostvanor och samhörighet.

- I dag vet vi att vi kan förebygga och/eller skjuta på insjuknande i demenssjukdomar genom våra levnadsvanor. Att få delta i ett socialt sammanhang, vara fysiskt aktiv, att få mental stimulans och att äta bra mat vet vi är viktigt för vår hjärnhälsa, säger Ellica Österlund, hälsopedagog på Lidingö stad.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för att utveckla demens är dessutom livsstilsrelaterade sjukdomar som högt blodtryck och diabetes, som i sig också kan förebyggas och behandlas genom en sund livsstil.

Därför satsar Mötesplats Centrum särskilt under maj månad på demensprevention och har i ett samarbete med forskare på Karolinska Institutet tagit fram ett livsstilsprogram för seniorer 65 +. Det bygger på Karolinska institutets FINGER-studie där man kunnat visa på att det går att skjuta på utveckling av kognitiv svikt genom att ändra livsstil med fokus på kost, fysisk aktivitet, social samvaro och kognitiv träning. Den 4 maj blir det invigning av livsstilsprogrammet Träna Hjärna. Professor Miia Kivipelto kommer att vara på plats och berätta om aktuell forskning inom demens.

Samtalsgrupp

Den 9 maj startar en samtalsgrupp om livsfrågor. Irene Hallnäs och Anne Saksa leder ett samtal i grupp om det liv som varit, är och kommer att bli.

Ett annat program för aktiva seniorer på Lidingö är Hälsoprojektet som firar tio år i maj. Hälsoprojektet är en komma-i gång-aktivitet som kombinerar träning och sakkunnig mätning av hälsan, styrka i rygg, buk, ben och armmuskler samt konditionen i början och slutet av en 8-veckors träningsperiod för seniorer. Samtidigt fungerar det som en praktik för GIH-studenter under utbildning. På Lidingö har två lokala friskvårdsföretag upplåtit sina lokaler två gånger i veckan samt Mötesplats Centrum i Stadshuset. Cecilia From har varit projektledare under alla år. Nästan 1 000 seniorer från Lidingö har tränat och sett sin styrka och kondition förbättras genom Hälsoprojektet.

Digital lots

För de seniorer som vill lära sig mer om den digitala världen erbjuder vår digitale lots Hampus Kvist stöd på torsdagar klockan 10-12, ingen anmälan behövs. Han håller också kurser på tisdagar samt kan nås för personligt stöd per telefon eller mejl.

Missa inte heller vårfesten den 19 maj eller modevisningen den 12 maj.

Till Mötesplats Centrum i stadshuset på Lejonvägen kan öns seniorer gå för att träffa andra och delta i aktiviteter eller engagera sig. På vardagar är det stående programpunkter.

Till toppen av sidan