Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Mötesplatsen fokuserar på god kost

I mars månad fokuserar Mötesplats centrum på god kosthållning. Det blir en rad aktiviteter som handlar just om hur viktigt det är för hälsan och välmåendet med god och balanserad mat.

Äntligen kan Mötesplats centrum i stadshuset återuppta sina aktiviteter igen. Fysiska aktiviteter, kultur- och tematräffar är några exempel. På Mötesplats centrum kan Lidingös seniorer träffas och ta del av utbudet.

Hela kalendariet hittar du i stadshuset vid entrén till Mötesplats centrum och på vår webb.

Tema kost

Mat är en grundläggande del av välmåendet. Det handlar om att få i sig en balanserad och näringsrik kost och en trevlig stund runt matbordet.

- Genom att särskilt lyfta upp kosten i mars vill vi bidra till att våra seniorer inspireras till att äta bra mat och samlas kring en måltid och ha trevligt, säger Katarina Ahlén, enhetschef för äldre och förebyggande stöd.

Aptit skapas ju också av motion och social samvaro. Mötesplatsen arbetar dessutom för att skingra ensamhet bland äldre och då är seniorluncherna ett sätt. En gång i månaden serveras mat klockan 12 på Mötesplats centrum i samarbete med ö-gruppen.

Vad är en balanserad kost?

- Att äta lite av varje skulle jag säga, och förstås att sprida ut måltiderna över dagen. Som äldre behöver man tänka på att få i sig lite extra protein för att behålla muskelmassan och det är bra att äta fet fisk några gånger i veckan för att få i sig nyttiga fetter och D-vitamin. Ät mycket frukt och grönt och byt gärna ut spannmålsprodukter till fullkorn. Men inga förbud, älskar du vit pasta kan du unna dig det också emellanåt, Ellica Österlund, hälsopedagog. 

Ur utbudet på temat kost under mars

  • Seniorlunchen drar igång igen.
  • Biblioteket plockar fram böcker om tema kost, som kan väcka nyfikenhet kring mat från andra kulturer, nya matupplevelser och litteratur om god kosthållning och kopplingen mellan hälsa och mat. Bibliotekspersonalen finns på plats för att presentera litteraturen.
  • På våffeldagen gräddar Seniorkockarna våfflor med goda tillbehör. Seniorkockarna är en aktivitet som pågått sedan i höstas där seniora herrar får hjälp av ”Fixar-Jonas” (som också är utbildad kock) att laga några goda maträtter tillsammans.
  • Ellica Österlund, vår hälsopedagog, håller föreläsning om hur man kan göra för att få en god och balanserad kost och bjuder på en smakrik överraskning.
  • Övriga teman över året är fysisk aktivitet, demensprevention, konst och kultur, återhämtning/stresshantering samt fallförebyggande.
Till toppen av sidan