Lyssna
Lyssna
Skriv ut
Dela

Staden satsar på Träna Hjärna för seniorer

Lidingö stad satsar på demensprevention och har i ett samarbete med forskare på Karolinska Institutet tagit fram ett livsstilsprogram för seniorer. Efter ett lyckat pilotprojekt blir programmet en permanent del av stadens verksamhet med start hösten 2022.

Texten "Träna hjärna" över en orange bakgrund.

Miia Kivipelto professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden, samt två av deltagarna från pilotomgången av Träna Hjärna, Anne och Per, som håller i bandet. Foto taget under invigningen av det permanenta livsstilsprogrammet med start hösten 2022.

Lidingö stad är den första kommunen i landet som implementerar ett evidensbaserat livsstilsprogram för att motverka minnesproblematik hos äldre. Syftet är att förebygga demens hos personer i riskgrupp.

Bygger på FINGER-modellen

Livsstilsprogrammet har fått namnet Träna Hjärna, bygger på FINGER-modellen och består av: fysisk och social aktivitet, kost, kognitiv träning samt hantering av vaskulära riskfaktorer.

Det startade som pilotprojekt hösten 2021 och nu var det äntligen dags att inviga det permanenta livsstilsprogrammet som startar hösten 2022.

– Att piloten blev så lyckad och att livsstilsprogrammet nu blir en permanent del av stadens fortsatta verksamhet känns roligt och givande för både vår personal som jobbar med projektet, men såklart även de Lidingöseniorer som vill vara med framöver och förändra sin livsstil och hälsa till det bättre, säger Birgitta Sköld (LP), omsorg- och socialnämndens ordförande.

Ingivning i Stadshuset

Invigningen av Träna Hjärna skedde den 4 maj i Stadshusets entréhall. Intresset var stort, drygt 100 personer kom dit och lyssnade.

Invigningen inleddes med välkomsttal av omsorg- och socialnämndens ordförande Birgitta Sköld (LP). Kände professorn Miia Kivipelto från Karolinska Institutet berättade om aktuell forskning inom demens.

Vill du vara med?

Första omgången av Träna hjärnas permanenta program startar i september 2022 och pågår till juni 2023. Anmälan öppnar den 4 maj.

Anmäl ditt intresse digitalt på stadens webbplats alternativt hämta en fysisk pappersblankett i receptionen i Stadshuset eller på Mötesplats centrum. Sista anmälningsdatumet är den 30 juni.

Du kommer att få svar på om du blivit antagen till hösten omgång senast den 17 augusti 2022.

Anmälan till Träna hjärna 2022

Ditt deltagande bidrar till forskning

Träna hjärna är ett samarbete med Karolinska Institutet. I och med ditt deltagande bidrar du till framtidens forskning av demensfrågor. Detta innebär att du kommer att få svara på enkäter innan, under och efter programmets gång, samt delta i för- och eftertester.

Träna Hjärna, mer information om livsstilsprogrammet

Till toppen av sidan